Ingezonden persbericht


Cursus Levenskunst bij Humanistisch Verbond afdeling Haaglanden

Hoe moet ik leven? Wat kan ik van mijn levenservaringen leren? Wat is voor mij van wezenlijk belang in mijn leven? Deze en andere vragen staan centraal in de cursus over levenskunst, georganiseerd door de afdeling Haaglanden van het Humanistisch Verbond, die in mei en juni 2011 wordt gegeven.

Filosofisch consulent Peter Harteloo heeft de cursus gebaseerd op het vorig jaar verschenen boek 'Levenskunst, bevriend raken met jezelf en de ander' van de filosoof Dick Kleinlugtenbelt. De cursus neemt vanuit gevarieerde invalshoeken de levenskunst onder de loep. De deelnemers maken aan de hand van korte introducties, gesprekken en vragend zelfonderzoek kennis met de belangrijke onderdelen van de filosofische levenskunst.

De eerste avond staat in het teken van een algemene inleiding op de levenskunst. De volgende avonden komen verschillende klassieke vormen van levenskunst aan de orde, namelijk Socrates, Aristoteles en de Stoïcijnen. De laatste avonden gaan over Michel de Montaigne en de hedendaagse levenskunst. De werkwijze in de cursus is interactief en onderzoekend van aard. De deelnemers gaan ook aan de slag met levenskunstoefeningen. Het thema vriendschap is een rode draad. De cursus laat zien hoe mensen zin en betekenis aan hun leven kunnen geven.

Er is plaats voor minimaal acht en maximaal veertien deelnemers. Bij voldoende belangstelling wordt de cursus mogelijk herhaald.

Praktische informatie
Organisatie: Humanistisch Verbond afdeling Haaglanden Data: 6 woensdagavonden op 18 en 25 mei, 1, 8, 15 en 22 juni 2011 Duur: 2,5 uur inclusief een korte pauze
Docent: Peter Harteloo
Literatuur: 'Levenskunst' van Dick Kleinlugtenbelt, inbegrepen in de prijs van de cursus Kosten: ¤ 55 voor HV-leden en ¤ 60 voor niet-leden. Dit is inclusief het boek. Wie het boek al heeft betaalt ¤ 40 (HV-leden) of ¤ 45 (niet-leden) Locatie: wijkgebouw De Sierkan, Anthonie Heinsiusstraat 3, Den Haag (tegenover het Gemeentemuseum) Bereikbaar met bus 24 en tramlijn 17. In de directe omgeving is vrij parkeren.