NVLF



---

05 april 2011

Nieuwe acties passend onderwijs

Landelijke actiedag 19 mei.

De acties tegen de bezuinigingen op het passend onderwijs zullen verder opgevoerd worden door de samenwerkende organisaties, waaronder de CMHF.

Tijdens de 160 bijeenkomsten van het ministerie van OCW die op 4 april startten, vinden activiteiten plaats om aandacht te vragen voor de gevolgen van de bezuinigingen op passen onderwijs. Alle betrokkenen worden opgeroepen om hierbij -vanaf een half uur voor de tijd `in woord en beeld'- aandacht te vragen voor de leerlingen en het personeel dat getroffen wordt door de bezuinigingen.

Op 19 mei vindt een landelijke actiedag plaats. Scholen en ouders roepen dan de politiek op om deze bezuinigingen niet door te laten gaan. De bezuinigingen treffen het speciaal onderwijs maar ook zeker het regulier onderwijs. Ambulant begeleiders raken hun baan kwijt en onderwijskrachten kunnen grotere klassen met meer problemen (nog) niet aan. Ouders krijgen te maken met kinderen die thuis moeten blijven en kinderen in het regulier onderwijs krijgen minder aandacht.

Door de manifestatie in Nieuwegein en een petitie die door 160 duizend mensen is ondersteund, is het onderwerp op de politieke agenda gezet. Tijdens een Kamerdebat tussen de fractieleiders was de volledige oppositie tegen de bezuinigingen op passend onderwijs. De kleinst mogelijke meerderheid in de Tweede Kamer blijft voor, maar deze meerderheid zal er op 23 mei in de Eerste Kamer waarschijnlijk niet zijn. Dat kan betekenen dat de plannen alsnog niet doorgaan.