Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Verbinden van duurzame steden (VerDuS)

Sectorbijeenkomst `Urbanising Deltas of the World'

19 mei 2011

Uitnodiging sectorbijeenkomst

NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) werkt aan het ontwikkelen van een nieuw R&D programma gericht op `Urbanising Deltas of the World'. Het programma heeft de ambitie om bij te dragen aan het realiseren van wereldwijde water- en voedselzekerheid en duurzame economische groei in rivierdelta's. Het programma, dat in de tweede helft van 2011 van start zal gaan, richt zich op drie hoofdlijnen: 1. Onderzoek van de fysische en sociaal-economische processen en de kwetsbaarheid van deltasystemen met behulp van `smart sensoring' en de bijbehorende dataverwerking; 2. Nieuwe concepten en technologieën voor interventies voor planning en ontwerp, waarbij gedacht wordt aan watertechnologie, adaptieve transportsystemen en ontwerp-ondersteunende systemen en dergelijk 3. Scheppen van sociaal-economische en bestuurlijke voorwaarden voor het realiseren van duurzame ontwikkeling, ook in gebieden met zwakke bestuurlijke systemen. De nadere invulling van deze thema's staat nog open. Er is een eerste beschrijving van het programma beschikbaar, klik HIER. (hyperlink naar website/document toevoegen)

NWO heeft het NWP en de sector gevraagd om mee te denken over de opzet en invulling van het programma. Voor het bedrijfsleven (consultants, adviseurs, producenten, bouwbedrijven) bestaan er aanknopingspunten voor een geïntegreerde samenwerking op het gebied van productinnovatie. Geïnteresseerde sectorpartijen worden dan ook van harte uitgenodigd om in gesprek te gaan met kennisinstellingen en andere partners hier en in de betreffende landen om samen voorstellen voor innovatie- en onderzoekprojecten uit te werken.

Op donderdag 19 mei 2011 van 15:00 tot 17:00 vindt er een bijeenkomst plaats in Den Haag waarbij de NWO programmaleiding een korte toelichting zal geven over de opzet van het programma en hier vervolgens over in discussie gaan met de aanwezigen. Daarbij gaat het er concreet om uw eigen onderzoeksvragen en/of innovatieprogramma's te verbinden met dit nieuwe programma. Vooral het bedrijfsleven wordt uitgenodigd hierin te participeren.

Voor meer achtergrond over het nieuwe te ontwikkelen `Urbanising Deltas of the World' kunt u contact opnemen met Marije Severs, m.severs@nwo.nl of 070 349 43 53. Aanmelden voor de bijeenkomst kunt u doen via de NWP contactpersoon: Martijn van Staveren, m.vanstaveren@nwp.nl of 070 304 3706.