Gemeente Echt-Susteren


Raadsvergadering 19 mei 2011
logo

Op donderdag 19 mei vergadert de gemeenteraad van Echt-Susteren. De vergadering begint om 19:30 uur en vindt plaats in de raadzaal in het gemeentehuis te Echt.

Â

U kunt deze openbare vergadering bijwonen vanaf de publieke tribune. Ook is de vergadering live te volgen op de televisie en de radio via Lokale Omroep Echt-Susteren (LOES). Op internet is de vergadering live te beluisteren via www.loesfm.nl. Een half uur voor de vergadering kunt u uw televisie al inschakelen voor een korte informatieve uitzending van LOES (met medewerking van de gemeente) over de raadsvergadering en een actueel onderwerp op de raadsagenda.

Â

Agenda 19 mei, 19:30 uur


1. Opening en mededelingen

De raadsvergadering wordt door de voorzitter officieel geopend met een gebed. Daarna heeft de voorzitter de gelegenheid enkele mededelingen van huishoudelijke aard te doen.


2. Definitieve agenda

De raad wordt voorgesteld de agenda voor deze vergadering definitief vast te stellen.


3. Wijziging van het reglement van orde voor de vergaderingen van de raad van de gemeente Echt-Susteren

Het seniorenconvent heeft de griffie gevraagd een voorstel te doen het reglement van orde voor de raadsvergaderingen aan te passen. Het seniorenconvent zou de regels over het vragenuurtje voorafgaand aan de raadsvergaderingen en de regels over het stellen van schriftelijke vragen door raadsleden aangepast willen zien. De griffie heeft een aangepaste verordening voorbereid en vraagt de raad nu deze vast te stellen.


4. Besluitenlijst van de raadsvergadering d.d. 7 april 2011 (H)

Alle besluiten die de raad in een raadsvergadering neemt, worden genoteerd op een besluitenlijst. Deze besluitenlijst stelt de raad in de eerstvolgende vergadering vast. De raad wordt nu voorgesteld de besluitenlijst van de raadsvergadering van 24 februari 2011 vast te stellen.


5. Herbenoeming externe leden Rekenkamercommissie Echt-Susteren (H)

De rekenkamercommissie Echt-Susteren bestaat uit 5 leden: 3 raadsleden en 2 externe leden. De 2 externe leden worden volgens de Verordening op de Rekenkamercommissie voor 6 jaar benoemd. De benoemingstermijn loopt voor beide leden af op 19 mei. Zij hebben te kennen gegeven voor herbenoeming door de raad in aanmerking te willen komen. De raad wordt daarom voorgesteld om hen opnieuw voor 6 jaar te benoemen.


6. Nieuw besluit gemeenteraad op bezwaar inzake planschade mw. Konings (bestemmingsplan âkern Peijâ)

Als een bestemmingsplan wordt gewijzigd, kunnen degenen die hiervan schade denken te ondervinden een verzoek tot schadevergoeding indienen bij de gemeente (planschade claimen). De gemeente onderzoekt dan of er sprake is van schade door een bestemmingsplanwijziging is en of er een vergoeding moet worden betaald. Als de indiener het niet eens is met het besluit van de gemeente, kan hij daartegen bezwaar indienen. De gemeente neemt dan een besluit op het bezwaar. Tegen dat besluit kan de indiener in beroep gaan bij de rechtbank en tegen de uitspraak van de rechtbank kan in hoger beroep worden gegaan bij de Raad van State. Dat laatste is in dit geval gebeurd. De Raad van State heeft op 24 februari 2010 een uitspraak gedaan en de gemeenteraad verplicht een nieuw besluit op het bezwaar te nemen. Het college heeft het nieuwe besluit voorbereid en vraagt de raad nu dit vast te stellen.


7. Project Apollo en herinrichting Edith Steinstraat

De locatie Zaal Apollo aan de Bovenstestraat in Echt wordt herontwikkeld en de Edith Steinstraat wordt opnieuw ingericht. Om deze plannen mogelijk te maken vraagt het college de raad nu enige gronden aan het openbaar verkeer te onttrekken en de financiële middelen voor de herinrichting van de Edith Steinstraat ter beschikking te stellen.


8. Onderzoek naar de mogelijkheden van een uitstroompremie

In het kader van een experiment geeft de gemeente een bonus (uitstroompremie) aan alleenstaande ouders met kinderen jonger dan 12 jaar die weer aan het werk gaan. De raad heeft het college gevraagd om te onderzoeken of een dergelijke bonus ook aan andere doelgroepen kan worden gegeven. Het college heeft dit onderzoek uitgevoerd. Het college stelt de raad voor te wachten met een premiebeleid tot mei 2012, zodat er rekening kan worden gehouden met nieuwe wetgeving en eerst overleg tussen de gemeenten in de regio kan plaatsvinden.


9. Evaluatie minimabeleid 2010

De raad heeft het minimabeleid voor 2010 vastgesteld. Het college heeft bekeken of de doelstelling van het beleid wordt bereikt en of de minima er voldoende gebruik van maken. Het college informeert de raad nu over deze evaluatie en stelt de raad voor het minimabeleid in stand te houden.


10. Herijking gemeentelijk sportbeleid

Het gemeentelijk sportbeleid is aan vernieuwing toe. Het college heeft een nieuw beleid voorbereid door een ontwerpsportvisie 2020 op te stellen. In deze visie doet het college voorstellen over wat er op sportgebied in 2020 allemaal moet zijn bereikt. Het college stelt de raad nu voor de sportvisie âEcht sportief en leefbaar Susterenâ vast te stellen.


11. Strategische Visie De Bandert

Het college heeft het project De Bandert te Echt hoog op de prioriteitenlijst staan en daarom een visie voor het gebied De Bandert opgesteld. In die visie is aangegeven wat het einddoel voor het gebied De Bandert is en wat er moet gebeuren om dat te bereiken. Voor de uitvoering van deze plannen is er een projectplan opgesteld. Het college stelt de raad nu voor de Strategische Visie De Bandert vast te stellen, in te stemmen met het projectplan en de voor de plannen benodigde financiële middelen ter beschikking te stellen.


12. Planning onderwerpen raad en commissies 2011

Het college maakt voor elk jaar een planning, waarin het aangeeft wanneer het welke onderwerpen aan de raad ter besluitvorming voor wil leggen. Het college vraagt de raad nu de jaarplanning 2011 vast te stellen.


13. Ingekomen stukken

De gemeenteraad ontvangt brieven van burgers en externe organisaties en informatie van het college. Deze worden allemaal voor de raad ter inzage gelegd. Voor elke raadsvergadering worden deze stukken verzameld en op een lijst gezet, zodat de raad officieel kennis kan nemen van de lijst van ingekomen stukken.


14. Sluiting

De vergadering wordt door de voorzitter officieel gesloten met een gebed.

Â

Stukken ter inzage

De stukken liggen tijdens kantooruren, ter inzage in het gemeentehuis Nieuwe Markt 55 te Echt. Op verzoek is er de gelegenheid de vorige raadsvergadering te bekijken. De agenda met de diverse raadsvoorstellen ligt ook ter inzage in de leeszalen van de bibliotheken in Echt, Pey, Koningsbosch, Susteren, Nieuwstadt en Roosteren.

De agenda, alle raadsvoorstellen en conceptbesluiten en alle digitaal beschikbare bijlagen kunt u ook via de website van de gemeente bekijken: www.echt-susteren.nl.

Â

Meer informatie

Voor vragen of informatie over de raad, de raadsvergadering of de raadstukken kunt u contact opnemen met de griffie, Martijntje Hermans of Belinda Bakkes, telefoon: 0475 - 478 478.

Â