Vrije Universiteit Amsterdam

Manipulatie van DNA op de nano-schaal


* Startdatum: 19-05-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: The DNA double helix challenged by force


* Spreker: P. Gross


* Promotor: prof.dr.ir. G.J.L. Wuite


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Peter Gross geeft in zijn promotieonderzoek een vollediger beeld van de mechanische eigenschappen van DNA. Dit beeld vertoont een verbazingwekkende complexiteit.

DNA speelt een centrale rol in het leven: het bevat de genetische code in alle levensvormen. De aansturing van de genetische informatie ligt, anders dan die genetische informatie, niet alleen besloten in de basisvolgorde in het DNA. Ook mechanische eigenschappen en stabiliteit van DNA hebben directe invloed. Genexpressie hangt bijvoorbeeld af van het gemak waarmee de dubbele helix geopend kan worden om bij de genetische code te kunnen. Nu de code van het menselijk genoom ontrafeld is, staat de wetenschap voor een nieuwe uitdaging: het maken van een alomvattend beeld van genexpressie. Hiervoor is een volledig begrip van de mechanische eigenschappen van DNA essentieel. Het centrale onderwerp van Gross' proefschrift is wat er met DNA gebeurt wanneer het onder mechanische spanning staat.

Gross maakte gebruik van optische pincetten in combinatie met fluorescentie microscopie om te visualiseren wat er met DNA gebeurt wanneer de mechanische spanning wordt verhoogd. Bij een minuscule kracht van 65 picoNewton (het gewicht van een vlo is 15 miljoen keer zo groot) valt de structuur van de dubbele helix uit elkaar. In de fluorescentiefoto's zien we bij deze spanning iets interessants gebeuren: de beide strengen die de dubbele helix vormen gaan uiteen op een omkeerbare manier. Verder bestudeerde Gross de invloed van de DNA-sequentie en vond dat deze een patroon oplevert in de krachtmetingen, specifiek als een vingerafdruk.

Het proefschrift is te downloaden via VU-DARE

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam