Gemeente Leeuwarderadeel


J/M Onderzoek: De 19 gezinsvriendelijkste gemeenten van Nederland

19-05-2011 09:23

Ouders zijn in Leeuwarderadeel, samen met de gemeenten Lingewaard, Zoetermeer en Utrecht, 't beste af. Dat blijkt uit onderzoek van opvoedblad J/M voor Ouders.

Deze vier gemeenten ontvangen dan ook de J/M Award Gezinsvriendelijkste Gemeente.

In Nederland wonen 2,5 miljoen huishoudens met kinderen. Maar waar is het voor gezinnen 't beste toeven? Voor het antwoord op deze vraag rangschikte J/M alle 413 gemeenten op zaken die voor gezinnen essentieel zijn. Allereerst is gekeken naar het criminaliteitscijfer. Het belangrijkste voor ouders is immers of hun woonplaats een veilige plek is. Vervolgens werden hoeveelheid speelruimte, verkeersveiligheid, variatie in (goed bereikbare) voorzieningen voor kinderen, nabijheid voortgezet en hoger onderwijs en het buurtgevoel onder de loep genomen. Hoge jeugdwerkloosheid, veel voortijdige schoolverlaters, slechte scholen en veel verontreiniging zorgden voor minpunten. Het onderzoek is gepubliceerd in het juninummer van J/M voor Ouders, dat 19 mei verschijnt. De uitkomsten zijn verrassend.

Kleine gemeenten: Leeuwarderadeel
Leeuwarderadeel is een van de meest verkeersveilige gemeenten van Nederland. Ouders laten hun kind dan ook met een gerust hart zelf naar school lopen of fietsen. Het is er schoon, ook niet onbelangrijk. `Alles wat je als ouders nodig hebt, is hier te vinden,' roemen bewoners hun woonplaats. Kinderen kunnen kiezen uit maar liefst zeven basisscholen. Ook op sportgebied komen ze volledig aan hun trekken. Je kunt er zelfs kaatsen en duiken.

Winnaar 35.000 tot 75.000 inwoners: Lingewaard
Voor een kleine gemeente heeft Lingewaard relatief veel en gevarieerde voorzieningen voor kinderen. De gemeente beschikt zelfs over een eigen scholengemeenschap voor Voortgezet Onderwijs. Het is er veilig en het buurtgevoel is groot. `De buren kunnen van elkaar op aan voor een kopje koffie en buurtfeesten worden nog jaarlijks gehouden,' aldus (ex-)wethouder Bert Frings. Alleen voor pubers is er niet heel veel in het dorp te doen. Maar ach, die zijn op de fiets zo in Arnhem of Nijmegen.

Winnaar vanaf 75.000 inwoners: Zoetermeer
De gemeente doet veel voor haar jonge inwoners. Zo zijn er liefst 160 sportverenigingen, het Zoetermeerse Media Festival waarin leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs medialessen kunnen volgen en diverse gratis activiteiten. `Wij willen graag dat onze jongeren weer terugkomen naar de stad als ze zich gaan settelen,' zegt wethouder Mariëtte van Leeuwen. Zoetermeer is namelijk een echte woonstad. `We hebben de geborgenheid van een dorp, maar de voorzieningen van een stad.'

Winnaar grote steden: Utrecht
Utrecht scoort op veel criteria in de hoogste regionen: lage jeugdwerkloosheid en criminaliteit, verkeersveilig, veel groen. Wethouder Rinda den Besten is verheugd over de eerste plaats: `In Utrecht staat talentontwikkeling centraal. Al vanaf hun derde kunnen kinderen op allerlei verschillende verenigingen en clubs.' Jonge gezinnen verlieten vroeger vaak de stad. Nu verhuizen ze vaker binnen de gemeente, bijvoorbeeld naar Leidsche Rijn. Daar zijn meer speelplekken.

J/M is het enige maandblad voor ouders van 4- tot 16-jarigen en heeft ook een uitgebreide website (www.jmouders.nl). Het is een uitgave van Weekbladpers Tijdschriften.

TOP 5 GEMEENTEN MET MINDER DAN 35.000 INWONERS
1. Leeuwarderadeel

2. Kollumerland en Nieuwkruisland

3. Gaasterlân-Sleat

4. Mill en St. Hubert

5. Littenseradiel

---