Provincie Utrecht

Commissie RGW uit waardering voor Ruimte voor de Lek

De commissie Ruimte, Groen en Water van 16 mei besprak uitvoerig het statenvoorstel over het projectontwerp Ruimte voor de Lek. Voorafgaand aan de vergadering waren de commissieleden op werkbezoek in het gebied waar de ruimte voor de rivier gecreëerd moet worden.

In de commissie bestaat veel waardering voor het projectontwerp Ruimte voor de Lek. De meeste aandacht tijdens de discussie ging uit naar de zorg van verschillende fracties over mogelijke financiële tekorten voor met name de natuurdoelstellingen. Dit kan het gevolg zijn van de huidige onzekerheden over de verdeling van de rijksbezuinigingen op de budgetten voor de inrichting van het landelijk gebied. Andere punten die in de discussie naar voren kwamen waren onder meer de beheerskosten, de kwelproblematiek (kwel is grondwater dat onder druk uit de grond komt), de verkeersproblematiek in de buitenstad Vianen en de (on)mogelijkheid van het verkrijgen van Europese subsidies.

Financiële gevolgen nog onduidelijk
Gedeputeerde De Vries gaf aan dat hij ook gespannen wacht op de resultaten van de onderhandelingen met het Rijk over de herijking van de budgetten voor de Ecologische Hoofdstructuur. Maar ook zonder die bijdrage lukt het om een positief resultaat op het punt van natuur te halen. De beheerkosten hebben de volle aandacht van de gedeputeerde en voor de verkeersproblematiek zijn diverse alternatieven onderzocht. Wat betreft de kwelproblematiek zijn er voor belanghebbenden acceptabele oplossingen gevonden in het projectontwerp. De Vries acht de mogelijkheid voor Europese subsidies een moeilijk begaanbare weg.