FNV Bondgenoten

Nieuwe regeling Wajong is desastreus

Over de plannen die het kabinet met de Wajong heeft, is nog niets beslist. Maar als de plannen doorgaan, dan hebben ze voor mensen in de Wajong enorme gevolgen. "Het is schandalig wat er met kwetsbare groepen gaat gebeuren."

Na 2012 zijn niet-volledig arbeidsongeschikte jeugdgehandicapten aangewezen op de aangekondigde regeling voor de onderkant van de samenleving. Een simpel rekensommetje hieronder laat zien hoe groot de gevolgen zijn. Erica Hemmes, bestuurder van FNV Bondgenoten: "Als de plannen doorgaan, vallen de nieuwe gevallen (als ze gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn) onder de bijstand. We weten dit pas zeker als staatssecretaris De krom met zijn brief naar de Tweede kamer is gekomen. Die brief elk wordt moment verwacht."

Een voorbeeld

Twee mensen die elke een Wajong-uitkering hebben, zouden op grond van de `oude criteria' beide een volledige Wajong uitkering ontvangen. Stel dat ze op grond van de nieuwe beoordeling gedeeltelijk arbeidsongeschikt worden verklaard en beiden ouder dan 23 jaar zijn, dan vallen ze als gezin onder de geplande nieuwe regeling voor de onderkant van de samenleving.

Groot verschil

Als we er van uit gaan dat het inkomensniveau in die regeling gelijk is aan de huidige bijstand, dan ontstaat een ander inkomstenplaatje ten opzichte van de oude situatie. In de oude situatie zou het stel ongeveer 1941 euro per maand ontvangen, in de nieuwe situatie iets minder dan 1314. Een verschil van bijna 628 euro per maand.

Schandalig

Erica Hemmes: "Het is schandalig dat een van de kwetsbaarste groepen, als het gaat om een plaats op de arbeidsmarkt, zo door dit kabinet aangepakt wordt. Laten we hopen dat we ons vergissen in de berekening of dat de het kabinet tot inzicht komt en dat het allemaal gaat meevallen."