Provincie Utrecht

Meningen over Bestuursakkoord in commissies verdeeld

Het Bestuursakkoord, met daarin afspraken tussen Rijk, provincies, gemeenten en de unie van waterschappen, is besproken in de vier statencommissies. De meningen over het akkoord liepen uiteen. Het akkoord is door het IPO ondertekend en ligt nu bij de individuele provincies. Het is een overeenkomst op hoofdlijnen en moet nog verder worden uitgewerkt.

In de commissie Bestuur, Europa en Middelen vond een aantal fracties veel zaken in het Bestuursakkoord onduidelijk en konden ze niet inschatten hoe de uitwerking hiervan eruit komt te zien. Gedeputeerde Staten gaven aan het Bestuursakkoord te onderschrijven, maar lieten weten dat de uiteindelijke afspraken in de deelakkoorden opgenomen zullen worden. Deze deelakkoorden komen ook naar de provincie voor besluitvorming. GS gaf daarmee aan dat ze in dit stadium kiezen om als gesprekspartner met het Rijk aan tafel te blijven zitten. De discussie hierover wordt verder gevoerd in de vergadering van Provinciale Staten op 23 mei.

De commissie Milieu, Mobiliteit en Economie sprak met name haar zorgen uit over de nieuwe taken die het Rijk naar de provincies delegeert, terwijl er minder geld voor is.

Transitie jeugdzorg
In de commissie Wonen, Maatschappij en Cultuur spraken enkele fracties zich uit tegen het Bestuursakkoord, vooral vanwege de bezuinigingen die gepaard gaan met de decentralisatie van de jeugdzorg. De meeste fracties steunden het bereikte akkoord omdat het gezien wordt als het best haalbare resultaat op dit moment. De commissie hecht zeer aan slagvaardigheid en zorgvuldigheid bij de nadere invulling van de transitie van de jeugdzorg naar de gemeenten.

Uitwerking EHS
De meningen in de commissie Ruimte, Groen en Water over het Bestuursakkoord zijn verdeeld. Dat heeft niet te maken met het feit dat ruimte- en natuurbeleid gedecentraliseerd worden naar de provincies, zij het met de daarbij behorende bezuinigingen. De commissie kijkt dan ook uit naar de uiteindelijke uitwerking van het akkoord en dan met name naar de uitwerking van de herijking van de Ecologische Hoofdstructuur. Gedeputeerde Krol gaf aan dat het met de onderhandelingen met het Rijk nog niet goed opschiet. Gedeputeerde De Vries zegde toe dat het nader uitgewerkte deelakkoord Water (onderdeel van het Bestuursakkoord), ter informatie naar de Staten wordt gestuurd.