Provincie Utrecht

Statencommissies in algemeenheid tevreden over Jaarrekening

Tijdens de commissieronde van mei 2011 werd de Jaarrekening 2010 besproken. In dit document wordt verantwoordelijkheid afgelegd voor de financiële en beleidsinhoudelijke stand van zaken van het boekjaar 2010. De fracties zijn over het algemeen tevreden over de Jaarrekening, al kan de leesbaarheid van het document nog verder worden verbeterd.

In de commissie Bestuur, Europa en Middelen zijn over het algemeen de financiële aspecten van de Jaarrekening besproken, terwijl in de andere drie commissies de inhoudelijke beleidsvelden aan de orde kwamen. In de commissie Milieu, Mobiliteit en Economie werden veel gedetailleerde vragen over verschillende onderwerpen gesteld. Daarnaast gaf de commissie aan dat het goed zou zijn als de grote afwijkingen duidelijk aangegeven zouden worden. Dat zou de leesbaarheid van de Jaarrekening verbeteren.

Terugloop reserves
De commissie Bestuur, Europa en Middelen was tevreden met de leesbaarheid, maar gaf aan dat verdere verbeteringen op dat terrein mogelijk zijn. De discussie in de commissie spitste zich toe op de terugloop van de reserves, omdat de provincie in de toekomst minder opbrengsten verwacht uit beleggingen. De commissie adviseerde om nu inzichtelijk te maken wat de terugloop van deze inkomsten voor de toekomst betekent.

Indicatoren
Het tweede discussiepunt ging over de zogenoemde indicatoren aan de hand waarvan nieuw beleid getoetst wordt. Enkele fracties vonden dat de huidige set van 30 indicatoren niet goed aansluit bij de nieuwe bestuursperiode. Afgesproken is dat niet op voorhand opnieuw gekeken gaat worden naar de set van 30. Pas wanneer er sprake is van nieuw beleid, zoals bijvoorbeeld de nieuwe economische visie, wordt gekeken of de indicatoren nog afdoende zijn.

Vakantie-uren
Het laatste punt van discussie in de commissie ging over de zogenoemde verlofstuwmeren, grote hoeveelheden opgespaarde vakantie-uren van ambtenaren. De risico's van over- en onderbesteding die daaraan kleven wil de commissie aanpakken. Gedeputeerde Van Lunteren zegde toe hier naar te kijken in het kader van integraal personeelsbeleid.

Teruglopende prestaties
In de commissie Ruimte, Groen en Water werden met name vragen gesteld over de teruglopende prestaties bij de handhaving van de groene regelgeving en bij de stagnatie van de maatregelen bij de verdrogingsbestrijding. Daarnaast waren er vragen over de onderbesteding bij het Ruimtelijk Actieprogramma, waarvan gedeputeerde Krol aangaf dat het programma nog in 2012 doorloopt.

Onderbesteding UJC
De commissie Wonen, Maatschappij en Cultuur stelde met name vragen over de Jeugdzorg. Het ging hier met name over de onderbesteding bij het programma Utrechtse Jeugd Centraal. Enkele andere vragen bleven onbeantwoord en worden voor de statenvergadering schriftelijk toegelicht. De nieuwe gedeputeerden Pennarts-Pouw en De Vries gaven aan twee lessen uit deze Jaarrekening te trekken: dat er naar betere indicatoren gestreefd moet worden en dat de onderbesteding verminderd moet worden.