Provincie Utrecht

Commissie beraadt zich over oplossing tekort Jeugdbescherming

Tijdens de vergadering van maandag 9 mei sprak de commissie Wonen, Maatschappij en Cultuur over een aantal jeugdzorg punten. Het ging met name over het financiële tekort bij de jeugdbescherming en over een onderzoek naar de oorzaken van de wachtlijsten.

De commissie kreeg een presentatie over een onderzoek naar de oorzaken van de wachtlijsten in de jeugdzorg. De commissie was tevreden met het feitelijke inzicht dat geboden werd. Als in juni de jaarlijkse bijstelling van het beleidskader jeugdzorg besproken wordt in de commissie, dan kan dit onderzoek mogelijk een rol gaan spelen.

Tekort voor jeugdbescherming
De voorzitter van de ondernemingsraad van Bureau Jeugdzorg Utrecht sprak in en uitte de grote zorg die bij het personeel bestaat over het structurele financiële tekort voor de jeugdbescherming. Het Rijk geeft te weinig geld in verhouding tot de hoeveelheid kinderen die geholpen moeten worden. De werkdruk voor het personeel loopt hierdoor extreem op. Commissiebreed werd die knelpunt later bij de bespreking van een memo van de gedeputeerde hierover onderkend. Verschillende fracties beraden zich over een eventueel initiatief voor een mogelijke tijdelijke oplossing.