Nieuwe HBO-onderwijsmethode voor innovatie en besturen in organisaties

Persbericht van Paauwe Group B.V.

INNOVATIE IN HET HBO-ONDERWIJS

Innovatie gaat nu echt zijn intrede doen in het HBO-onderwijs. Het nieuwe managementconcept Visuele Enterprise Architectuur, een nieuwe manier om ondernemingen te innoveren en te besturen is nu in een handzame vorm te verkrijgen als HBO studieboek. Zowel de studenten als de toekomstige ondernemers van Nederland kunnen hier op eenvoudige wijze kennis van nemen.

De toekomstige managers die onze ondernemingen naar een duurzame en groene toekomst moeten leiden zijn te vinden op de opleidingen bedrijfskunde, informatiekunde, informatica en technische informatica. Deze nieuwe generatie van leiders dienen zoveel mogelijk nieuwe management- concepten aangeboden te krijgen om daaruit een juiste keuze te kunnen maken om in de toekomst van een goede baan verzekerd te zijn.

Grip op verbetering en innovatie

Wat is er nu eenvoudiger om met verschillende soorten visualisaties duidelijk te maken hoe een bepaald bedrijfsproces eruit moet zien om aan de kernactiviteiten van een onderneming te voldoen, hoe een bepaald ICT-systeem gebouwd moet worden om bepaalde functionaliteiten te leveren of hoe twee bedrijven met elkaar samen gaan werken en hoe hun klantdatabases met elkaar gaan samenwerken. Met andere woorden: hoe innoveer en bestuur je een onderneming op basis van een voorspelbare kwaliteit?

De goeroe Mark Paauwe op het gebied van het maken van communicatiegerichte visualisaties, vat zijn boek als volgt samen: "Visualiseer met een schets, tekening of collage eenvoudig de werking van een oplossing. Iedereen, van directeur tot programmeur, weet dan hoe hij of zij kan bijdagen aan het realiseren van de oplossing. Door een kortere omloopsnelheid en geen budgetoverschrijding van het project waarbij alleen gestuurd wordt op de kwaliteit van de oplossing, wordt onmiddellijk waarde toegevoegd aan de onderneming.

Innovatie voor het HBO en WO-onderwijs

In het HBO studieboek wordt een overzicht gegeven van de grondslag van Visuele Enterprise Architectuur. De hele theorie is beschreven in Dragon1, de open methode voor Visuele Enterprise Architectuur. Van deze methode wordt de denkwijze en de representatiewijze behandeld in het boek. Vooral de representatiewijze is voor Visuele Enterprise Architectuur zeer belangrijk.

Naast enterprise architectuur worden ook andere soorten architecturen behandeld, zoals informatie architectuur en technische architectuur als onderdeel van enterprise architectuur. Dit maakt dat in dit boek een complete integrale benadering wordt beschreven voor het werken met architectuur in ondernemingen. Met Dragon1 leert de student dat lastige vraagstukken eenvoudiger zijn op te lossen ter ondersteuning van beeldvormingsprocessen en besluitvormingsprocessen.

Alle hoofdstukken zijn voorzien van modellen, voorbeelden, begrippen en deskundige uitleg van deze begrippen, en deze vervullen een belangrijke rol als vraagbaak voor iedereen die betrokken is of wordt bij het werken onder architectuur in ondernemingen.
De voorbeelden uit het boek zijn gebaseerd op echte praktijksituaties bij zowel grote als kleine ondernemingen en overheidsinstellingen waar de afgelopen vijf jaar onderdelen uit de Visuele Enterprise Architectuur zijn ingezet. Een aantal van deze organisaties zijn Agis Zorgverzekeringen, ASR Nederland, Connexxion, Crédit Agricole, de gemeenten Roerdalen, Gouda, Sneek en Maastricht, Holland Casino, ING Bank, Meavita, OHRA en UWV.

Titel: Visuele Enterprise Architectuur - Dragon1 HBO Studieboek Auteur: Mark Paauwe
ISBN: 978-94-90873-07-3
Taal: Nederlands
Aantal pagina's: 250
Verschijningsdatum: 19 mei 2011

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.dragon1.org
Bijlage:
* persbericht- een nieuwe manier van innoveren en besturen van ondernemingen v10ddoc




Razende Robot Reporter