Openbaar Ministerie

Meerjarenbeleidsplan OM geëvalueerd

19 mei 2011 - Openbaar Ministerie

Eind 2006 heeft het OM het meerjarenbeleidsplan `Perspectief op 2010' uitgebracht, waarin de prioriteiten voor de periode 2007-2010 werden benoemd. Het OM heeft onlangs teruggeblikt op deze periode om vast te stellen in hoeverre de ambities uit 2006 zijn gerealiseerd.

Het OM wil met het strafrecht bijdragen aan een veiliger en rechtvaardiger Nederland. Dat lukt steeds beter. Nederland is de afgelopen jaren veiliger geworden. Het aandeel van de bevolking dat slachtoffer is geworden van criminaliteit is gedaald van 32,4 procent in 2005 naar 25,4 procent in 2010, zo blijkt uit de Integrale Veiligheidsmonitor van het CBS. Ook het OM heeft hier een bijdrage aan geleverd.

De afgelopen jaren is veel energie gestoken in de versterking van de organisatie, de bedrijfsvoering, de capaciteit en de expertises van het OM. Er is geïnvesteerd in de informatiepositie ten behoeve van meer inzicht in de aard, omvang en de plaats van de criminaliteit en in de communicatie met de samenleving en de media. De kwaliteit van de opsporing en vervolging is verbeterd.

De deskundigheid op het gebied van mensenhandel, fraude, cybercrime en ontnemen is fors uitgebreid. Om deze en andere specialisaties minder kwetsbaar te maken, is het OM ingrijpend gereorganiseerd. Door schaalvergroting en concentratie kan het OM de uiteenlopende soorten strafzaken met de benodigde kwaliteit maar in het algemeen ook met de vereiste efficiency afdoen. Dit gebeurt in combinatie met een open oog voor de lokale veiligheidsproblemen en de bereidheid om samen met de partners binnen en buiten de strafrechtsketen effectieve oplossingen te vinden voor die problemen. Dat hoeft niet altijd via het strafrecht te zijn, of in elk geval niet uitsluitend. De manier van werken in de veiligheidshuizen is daarvan het duidelijkste voorbeeld. In de veiligheidshuizen worden met tal van partners, zoals gemeenten, ggz-instellingen en uiteraard de strafrechtelijke keten, concrete afspraken gemaakt over bestrijding van overlast en criminaliteit door jeugdgroepen en minderjarige verdachten, volwassen veelplegers, plegers van huiselijk geweld en steeds meer ook over andere categorieën delictplegers, zoals overvallers. Het contact met het lokale bestuur is hierdoor de afgelopen jaren sterk verbeterd.

In de programmatische aanpak werken alle relevante partijen (publiek en privaat) samen bij de bestrijding van ondermijnende en schadelijke vormen van criminaliteit. De samenwerking kreeg gestalte in de intensiveringsprogramma's, waarin innovatieve manieren van opsporing en andere maatregelen met elkaar werden gecombineerd. Het barrièremodel (het structureel verhinderen van georganiseerde misdaad in bepaalde branches of sectoren) en de bestuurlijke rapportage zijn ontwikkeld om met name gemeenten en toezichthouders handvatten te bieden voor preventie en een bestuurlijke aanpak.

De verbetering van de informatiehuishouding van politie en OM was een belangrijke doelstelling uit Perspectief op 2010. Op alle regioparketten zijn inmiddels informatieofficieren en criminologen aangesteld. In het optreden van politie en OM wordt rekening gehouden met de uitkomsten van hun analyses: waar zijn de bedreigingen het grootst en wat betekent dat voor de inzet van de (schaarse) opsporingscapaciteit? De prioritering van de bestrijding van mensenhandel, georganiseerde hennepteelt, financieel-economische criminaliteit, cybercrime en het afnemen van crimineel vermogen is een concrete vertaling hiervan.

Met behulp van vernieuwende benaderingen wil het OM samen met de partners de komende jaren het criminele ondernemingsklimaat in Nederland verder verslechteren. Onder meer in de financiële en vastgoedsector bestaat het risico dat de georganiseerde misdaad met de winst uit grootschalige drugshandel, mensenhandel, fraude en milieucriminaliteit een bestendige machtspositie weet te verwerven. Die machtspositie kan zich manifesteren in het gebruik en misbruik van financiële en juridische dienstverleners, corruptie, zeggenschap over ondernemingen en investeringen in onroerend goed. De aanpak van georganiseerde en financieel-economische criminaliteit richt zich daarom op het tegengaan van ondermijning van de samenleving en de verwevenheid van onder- en bovenwereld. De maatregelen hebben tot doel om criminele markten te verstoren, misdaadgeld te achterhalen, barrières op te werpen tegen misbruik van legale kanalen en de integriteit binnen overheid en bedrijfsleven te vergroten.

De evaluatie van `Perspectief op 2010' is een tussenbalans. De lijn zal worden voortgezet in het volgende meerjarenbeleidsplan, `Perspectief op 2015', dat binnenkort zal worden gepubliceerd.

Bestanden


* Evaluatie Perspectief op 2010 (174.12 Kb)

Zie het origineel