Gemeente Alkmaar


Gemeenten en stichtingen regio Alkmaar door met groen gas

Alkmaar, 19 mei 2011

Nieuwe leverancier Greenchoice en totale CO2-compensatie

Per 1 januari 2012 stappen diverse gemeenten en stichtingen in de regio over op groen gas van energieleverancier Greenchoice. Bij het inkopen van groen gas trekken de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Heiloo en Langedijk al langer met elkaar op, net als de stichtingen Sport Servicepunt Langedijk en de Grote Kerk Alkmaar. De Stichting Alkmaarse Katholieke Scholen (SAKS) en de stichting Ronduit Openbare Scholen hebben zich hierbij aangesloten. Het overstappen betekent een groei in het verbruik van 3,4 naar 4,3 miljoen m3 groen gas.

Keuze voor Greenchoice en Face the Future
Na een zorgvuldige aanbesteding kwamen Greenchoice en Face the Future als beste leveranciers voor groen gas en CO2-compensatie uit de bus. Zij voldoen aan al de gestelde eisen: volledige duurzaamheid en heldere serviceafspraken tegen de laagste kosten. In totaal gaat het om een contract voor 4,3 miljoen m3 aardgas en 7.500 ton CO2 emissierechten, over een periode van drie jaar. Dat staat gelijk aan het verbruik van bijna 1000 huishoudens.

Compensatie door bosaanplantprojecten
Ook bij de vorige leverancier van groen gas is de CO2-uitstoot gecompenseerd. De CO2 die vrijkomt bij gebruik van dit aardgas wordt straks gecompenseerd met bosprojecten. Daarbij kiezen de afnemers voor het ondersteunen van bosaanplantprojecten in Nederland. Face the Future, partner van Greenchoice voor CO2-compensatie, heeft 25 bosaanplantprojecten in het oosten van Nederland gerealiseerd.

Duurzaamheid hoog in het vaandel
Alle aansluitingen van de gemeente Alkmaar, Langedijk, Heerhugowaard en Heiloo krijgen per 2012 groen gas via Greenchoice. Dat geldt bijvoorbeeld voor gemeentekantoren, sportcomplexen, gebedshuizen en scholen. Maar ook voor de eerder genoemde stichtingen. Alle deelnemers hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zij vinden dit bij uitstek de manier om te laten zien dat iedereen actief kan bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering.