Deelgemeente Charlois Rotterdam

Cultuurprijs Charlois 2011 groot succes!

De uitreiking van de cultuurprijs Charlois op 11 mei 2011 in Lokaal Cultuur Centrum Larenkamp was een groot succes. Klik klak kleur van Laura Zwanenveld en Ansjel van Bellen namen de publieksprijs mee naar huis. Hai Dong Liu met De Hijskraanvogel was winnaar van de juryprijs.

Hai Dong Liu won met haar project 'De Hijskraanvogel' de juryprijs. Tijdens de sfeervolle en drukbezochte avond maakte de jury bekend wie met de prijzen naar huis mochten. De jury bestond uit dagelijks bestuurder Theo Coskun, Marieke Bongaards, cultuurscout Prins Alexander, en programmeur van de Larenkamp Paul Post. Alle ingediende plannen zijn het waard om uitgevoerd te worden, aldus de jury. Er was echter maar één plek door de jury te verdelen. Die was voor de Hijskraanvogel van Hai Dong Liu.

Hijskraanvogel

Van bovenaf gezien lijkt Heijplaat op de contouren van een paradijsvogel. Daarom wordt bij dit project een kunstwerk gemaakt in de vorm van een abstracte kleurrijke paradijsvogel die op het plein bij het winkelcentrum van Heijplaat komt. De poot verbeeldt de toegangsweg en is als bank bedoeld voor ontmoetingen tussen de bewoners en toeristen. Het sprookje dat hierbij hoort, geschreven door Rob van der Linden, verwijst naar de geschiedenis, emoties van bewoners en het nieuwe leven van Heijplaat

De jury prees dit plan vanwege de creativiteit, de originaliteit en de verbinding die Hai Dong Liu legt met het gebied, bijvoorbeeld door de productie in samenwerking met de RDM Campus te laten lopen.

Juryvoorzitter Theo Co?kun overhandigde de publieksprijs aan Laura Zwaneveld en Ansjel van Bellen, voor hun project 'Klik Klak Kleur' (foto's: fotopersbureau Cor Vos)

Publieksprijs

Het publiek koos voor Klik Klak Kleur. In totaal is er 145 keer gestemd via internet en 80 stemmen vanuit de zaal. Met bijna de helft van alle stemmen werden Laura Zwanenveld en Ansjel van Bellen met hun Klik Klak Kleur onbetwist winnaar van de publieksprijs.

In dit project fotograferen Heijplaatse kinderen het huidige Heijplaat en schilderen de toekomst van Zuidwijk en andersom. Twee scholen gaan een partnerschap aan en doen onderzoek naar hun eigen wijk. De fotos worden samen met hun bevindingen, opgestuurd naar de andere school. Daar schilderen de kinderen op basis van het aangeleverde materiaal, hun beeld op de toekomst van de wijk. Dit levert een set van 2 ansichtkaarten op, met op iedere kaart de foto en het geschilderde antwoord.