Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


water

Vandaag gemaal aan voor aanvoer zoet water

Publicatiedatum : 19 mei 2011

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en het Hoogheemraadschap van Rijnland nemen vanaf vandaag een bijzondere maatregel om het binnendringen van zeewater in de binnenwateren (verzilting) tegen te gaan: er wordt zoet water richting het westen gepompt, tegen de stroomrichting in dus. Het pompen van zoet water naar het westen is nodig omdat het zeewater meer kans krijgt naar binnen te dringen door verminderde tegendruk van de rivieren. Het zoete water dat wordt verpompt is afkomstig uit de Lek en Amsterdam-Rijnkanaal.

Deuren dicht, gemaal aan

Deze zogenaamde Kleinschalige Water Aanvoervoorzieningen Midden-Holland (KWA) treedt om 15.00 uur vanmiddag officieel in werking door de deuren in de Leidsche Rijn te sluiten en het gemaal De Aanvoerder aan te zetten. Het gemaal is speciaal voor de KWA gemaakt en is voor het laatst in werking geweest in 2003.

Dijkgraven en staatssecretaris aanwezig

Bij het openzetten van de deuren en het aanzetten van het gemaal zijn onder meer de dijkgraven van de beide Hoogheemraadschappen aanwezig (respectievelijk Patrick Poelmann en Gerard Doornbos) en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu (Joop Atsma). Tijdens dit officiële moment wordt een flinke hoeveelheid persaandacht verwacht.