NLR ontwikkelt slim koelsysteem voor antimaterie-experiment in ISS

Persbericht van Nationaal Lucht- en

Ruimtevaartlaboratorium
Amsterdam, 19 mei 2011

NLR ontwikkelt innovatief koelsysteem voor antimaterie-experiment in ISS

Vandaag is de Alpha Magnetic Spectrometer (AMS-02) met een robotarm succesvol gemonteerd aan het International Space Station (ISS). Met behulp van dit 6700 kilo wegende deeltjesfysica-experiment wordt onder leiding van Nobelprijswinnaar Samuel Ting onderzoek gedaan naar zwarte materie en antimaterie in het heelal. Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) ontwikkelde een belangrijk koelsysteem van dit instrument.

In AMS-02 bevinden zich sensoren die kosmische straling meten en zwarte materie of antimaterie moeten detecteren. Deze behoren tien jaar lang goed te functioneren en op een vaste temperatuur te worden gehouden. In de ruimte is echter sprake van grote temperatuurwisselingen. Om gelijke temperatuurcondities te waarborgen, is een uiterst geavanceerd koelsysteem ontwikkeld, op basis van een twee fasen CO2-koeling Het concept is door Nikhef ontwikkeld en door het NLR verder ontwikkeld en gebouwd.

De AMS-02 bevond zich aan boord van de spaceshuttle Endeavour, die op 16 mei jl. voor de laatste keer werd gelanceerd voor een vlucht naar het ISS. AMS-02 werd ontwikkeld door een team van 500 wetenschappers afkomstig van 56 wetenschappelijke instellingen uit 16 verschillende landen.

Meer informatie:

http://www.nikhef.nl/generalstorage/tt-news/nieuws/nieuws-item/article/ 27-04-2011-nikhef-koelsysteem-de-ruimte-in/1

http://www.ams02.org/

http://www.spaceflight101.com/launch-central.html

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl. Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.nlr.nl



Razende Robot Reporter