Projectorganisatie Maasvlakte 2


FutureLand biedt laatste blik op blokkendam

18-05-2011 - Havenbedrijf Rotterdam N.V.

Nu het grootste deel van de bestaande blokkendam is gelicht biedt het terras van FutureLand de laatste kans voor een blik op de blokkendam in zijn originele staat. Decennia lang was deze blokkendam beeldbepalend voor de kustlijn van de Maasvlakte.

Sinds de jaren '60 van de afgelopen eeuw beschermde de blokkendam de bestaande Maasvlakte tegen de zee. Door de aanleg van Maasvlakte 2 is de blokkendam overbodig geworden. De 40 ton wegende betonblokken met een afmeting van 2,5 x 2,5 x 2,5 meter vinden nu een nieuwe bestemming in de harde zeewering van Maasvlakte 2. Van de in totaal 20.000 blokken zijn er inmiddels ruim 16.500 gelicht. De laatste blokken liggen ter hoogte van FutureLand voor de kust in het water.

Bij de aanleg van de bestaande Maasvlakte zijn de kolossale betonblokken willekeurig in zee gestort. Daardoor liggen de blokken kriskras op elkaar en deels in het zand. Voor het oppakken van de blokken is technisch vernuft nodig. Een grote kraan gemonteerd op een ponton klaart de klus. Voor het oppakken wordt een speciale 'rippertang' ingezet. Deze grijper kan de blokken onder elke denkbare hoek beetpakken en naar boven halen.

De plaatsing van blokken in de nieuwe zeewering gaat met een grote precisie. Het vernieuwende en technisch hoogstaande ontwerp vereist dat de blokken nauwkeurig op hun plaats worden gelegd. Hiervoor heeft aannemerscombinatie PUMA een speciaal aangepaste e-crane ontwikkeld. Deze 'Blockbuster' legt de blokken met een nauwkeurigheid van 15 centimeter op hun nieuwe plek. Ongehinderd door de elementen op zee volbrengt de Blockbuster zijn taak vanaf het nieuwe land. Daarvoor kan de kraan de 40-ton wegende blokken tot 63 meter uit het hart van de machine plaatsen. Door speciale survey en monitoring apparatuur lukt dat ook zonder zicht, bij slecht weer en onder water.