Vernieuwers uit België, Denemarken, Zweden en de VS winnen European Inventor Award 2011

Persbericht van PR Newswire

MÜNCHEN, BRUSSEL and BOEDAPEST, Hongarije, May 19, 2011 /PRNewswire/ -- Het Europees Octrooibureau (EOB), EU-voorzitter Hongarije en de Europese Commissie hebben vandaag in de Academie van Wetenschappen in Boedapest de meest prestigieuze innovatieprijs van Europa uitgereikt. Voor het zien van de Multimedia News Release, klik hier: http://multivu.prnewswire.com/mnr/prne/epo/48919/ De winnaars zijn:
- "Lifetime achievement": Per-Ingvar Brånemark (Zweden). Brånemark is de pionier op het gebied van osseointegratie - een thans algemeen toegepaste medische methode op basis van titaanimplantaten, waarmee een stabiele verbinding tussen implantaat en bot wordt gecreëerd. Dit is inmiddels een standaard implantatietechniek in de tandheelkunde en wordt tevens algemeen toegepast bij plastische chirurgie. - Industrie: Ann Lambrechts, Bekaert (België). Met haar uitvinding, waardoor de buigsterkte van gewapend beton wordt verbeterd, heeft Lambrechts een wereld aan nieuwe architectonische mogelijkheden geopend. De door haar ontwikkelde staalvezelelementen hebben de treksterkte van beton sterk vergroot, de bouwtijd bekort en veel spectaculaire structuren mogelijk gemaakt, zoals de nieuwe Gotthard-tunnel.
- MKB: Jens Dall Bentzen, Dall Energy Aps (Denemarken). Bentzens speciale oven verbrandt biobrandstoffen met een vochtgehalte tot wel 60% maar met zeer lage emissies. De oven is dan ook ideaal om in fabrieken en productie-installaties milieuvriendelijke, zeer efficiënte en dus goedkope stroom uit biomassa te produceren. - Onderzoek: Christine Van Broeckhoven, Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (België). Haar pioniersmethode voor het identificeren van ziektegenen in Alzheimerpatiënten heeft de weg vrijgemaakt voor de ontwikkeling van moderne geneesmiddelen en behandelingen in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer. Alle door Van Broeckhoven geïdentificeerde genen en eiwitten vormen een potentieel "target" voor onderzoekers die zich bezighouden met het ontwikkelen van behandelingen van neurodegeneratieve ziekten.
- Niet-Europese landen: Ashok Gadgil, Vikas Garud, University of California/Lawrence Berkeley National Laboratory, WaterHealth International (VS/India). Hun UV-desinfectietoestel heeft een UV-lamp van slechts veertig Watt nodig om per uur duizend liter water te ontsmetten. Het waterzuiveringstoestel is in meer dan tien landen over de hele wereld geïnstalleerd en levert schoon water aan ruim twee miljoen mensen.

Contactgegevens
Oswald Schröder
Woordvoerder
Europees Octrooibureau
Erhardtstr. 27 | D-80469 München | Duitsland

Tel. +49(0)89-2399-1800
Fax +49(0)89-2399-2850
oschroeder@epo.org
press@epo.org

http://www.epo.org/press

The European Patent Office (EPO)

CONTACT: .