RDW

Informatie uit RDW-registers in 2010 37 miljoen keer vaker bevraagd

Zoetermeer, 19 mei 2011
Uit het net verschenen jaarverslag 2010 van de RDW blijkt dat de voertuig- en documentinformatie uit de registers vaker wordt geraadpleegd. In 2010 zijn de registers bijna 703 miljoen keer geraadpleegd. In 2009 was dit ruim 666 miljoen keer. De toename is vooral te danken aan de verdergaande digitalisering van de gegevensverstrekking.

De overheid raadpleegt de informatie natuurlijk zelf, maar ook onder meer de voertuigbranche, verzekeraars en het publiek. Zo stond de teller voor de politie, het ministerie van Justitie en Binnenlandse Zaken op bijna 244 miljoen (2009: 243 miljoen) bevragingen. De voertuigbranche heeft 272 miljoen (2009: 243 miljoen) keer gegevens opgehaald, de Belastingdienst en Douane en het publiek deden dat ieder 30 miljoen (2009: respectievelijk 27 en 37 miljoen) keer. Het digitale jaarverslag is in te zien via http://jaarverslag.rdw.nl.

Digitale dienstverlening

De RDW zet zich in om één van de kernpunten van het kabinetsbeleid, administratieve lastenverlichting, te realiseren. Onder meer door verdere digitalisering van diensten in 2010. Voorbeelden zijn het maken van keuringsafspraken. Voorheen werd dat per keuringsstation geregeld. Nu kan iedereen via de website van de RDW zien waar er plaats is en zijn eigen afspraak maken bij een keuringsstation naar keuze. Dat is efficiënter voor zowel de klanten als de RDW-keuringsstations. Het bespaart kosten en is tijdwinst voor iedereen. Ook het schorsen van voertuigen kan sinds 2010 online en is kostenbesparend.

Herstel

Financieel is het jaar 2010 voor de RDW een jaar van herstel geweest. Een begroot tekort van zeven miljoen euro is eind 2010 omgezet in een overschot van circa drie ton. Dit komt vooral dankzij het onverwacht snelle herstel van de autoverkopen in Nederland. Het overschot is ook het resultaat van nog efficiënter werken bij de RDW in 2010. Om kosten verder te minimaliseren, zijn onder meer vele verbeteringen in werkprocessen doorgevoerd. De meeste normen zijn gehaald. Dit geldt ook voor de meest zwaarwegende, wettelijke norm: het 3% steekproefpercentage op de uitvoering van APK voor lichte voertuigen. Deze toezichtstaak vormt een belangrijke activiteit voor de RDW, naast de toezichtstaken op de andere erkenningen van de RDW.