Vereniging Natuurmonumenten


Natuurmonumenten: KNJV verklaart winterganzen vogelvrij

19 mei 2011

Natuurmonumenten: KNJV verklaart winterganzen vogelvrij ,,De KNJV heeft medelijden met de zomerganzen, maar helemaal niet met de overwinterende ganzen.'' Dit stelt Jan Jaap de Graeff, algemeen directeur van Natuurmonumenten, in reactie op de afwijzing door de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging KNJV van de afspraken over ganzen die zijzelf onlangs sloot met natuurbeschermers en boeren.

Deze groep organisaties heeft zich gebogen over een oplossing voor de groeiende aantallen ganzen in Nederland. De coalitie, verenigd in de Ganzen-8, is het erover eens dat ganzen thuishoren in een deltagebied als Nederland en daarom welkom zijn. Maar ganzen veroorzaken ook schade op akkers, aan natuurgebieden en vormen bovendien een gevaar voor de luchtvaart.

Een belangrijke afspraak tussen de Ganzen-8 is dat er een einde komt aan het massaal afschieten van overwinterende ganzen. Jaarlijks worden er daarvan nu nog 100.000 tot 200.000 exemplaren afgeschoten.. Er worden daarnaast steeds meer zomerganzen neergehaald. Voor die vogels moet er plaats blijven, maar niet zulke grote aantallen. Het ganzenakkoord regelt daarom dat de populatie, onder andere via afschot, wordt teruggebracht tot het niveau van 2005.

Het afhaken van de KNJV betekent volgens Natuurmonumenten dat de winterganzen vogelvrij worden gemaakt. De jagersvereniging onttrekt zich immers aan de afspraak om ganzen in de wintermaanden te sparen.

De Ganzen-8 bestaat uit Natuurmonumenten, de KNJV, Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer, LTO Nederland, De 12Landschappen, Federatie Particulier Grondbezit, en Stichting Agrarisch en Particulier Natuur en Landschapsbeheer Nederland.