GroenLinks


Geen bakbeesten op de weg

GroenLinks ziet geen heil in het toestaan van zwaardere of langere vrachtwagens op de weg. Vandaag maakte minister Schultz bekend dat extra lange en zware vrachtwagens in Nederland worden toegestaan. Tweede Kamerlid Ineke van Gent is niet alleen bang dat de superzware trucks de wegen, bruggen en viaducten kapot rijden, maar vindt de bakbeesten ook een gevaar voor andere weggebruikers.

Door de capaciteit per vrachtwagen te vergroten, drukken de transporteurs de kosten per kilometer. Dat leidt tot een lagere prijs en dus meer vrachtautokilometers en dus ook meer uitlaatgassen.

Het toestaan van zwaardere trucks komt ook de verkeersveiligheid niet ten goede, in het bijzonder op tweebaanswegen. Het duurt langer voordat je een extra lange truck hebt ingehaald. Bovendien is het veel lastiger navigeren met zo'n bakbeest. De veiligheid van voetgangers en fietsers komt teveel in het geding.

GroenLinks Tweede Kamerlid Ineke van Gent: "Die bakbeesten zijn een gevaar voor andere weggebruikers, ze rijden wegen en bruggen stuk. We geven al veel te veel geld uit aan asfalt-infrastructuur, dus extra schade kunnen we er echt niet bijhebben. Ik bestrijd het milieurendement: lagere kosten voor het wegtransport betekent minder vervoer over spoor en water. Zonde, wat dat is veel schoner."