VU medisch centrum

VUmc loopt voorop: Driehonderd studenten maken gelijktijdig digitale cursustoets

19 mei 2011

Meer dan 300 eerstejaars geneeskundestudenten maakten op 6 mei in twaalf ruimtes tegelijkertijd een digitale toets over hersenen en zintuigen. Een logistiek huzarenstukje. VUmc is de eerste faculteit in Nederland waar een cursustoets op deze schaal digitaal is afgenomen. Het liep op rolletjes en Marianne Schade, leider van het project DigiCAT, stuitert nog na van het succes.

Henk Groenewegen, programmaleider van de bachelor, trad op als surveillant, terwijl de eerstejaars hun digitale cursustoets maakten. Foto: Jean-Pierre Jans "Met digitaal toetsen benutten we de rijkdom van de ICT", zegt Marianne Schade, die als senior beleidsmedewerker het toetsen binnen VUmc als aandachtsgebied heeft. "Met beeldschermtoetsen kunnen we beeld en geluid toevoegen en studenten bijvoorbeeld interactief iets op het scherm aan laten klikken. Zo kunnen we een longfoto laten zien en de student de tumor aan laten wijzen. Of vragen stellen over de motoriek van een baby naar aanleiding van een filmpje. Dat lukt op papier allemaal niet. Digitaal toetsen vraagt andere vaardigheden van de student, maar sluit ook veel beter aan bij ons huidige moderne onderwijs en bij bijvoorbeeld e-learning."

Expertise
Al vanaf 2005 worden studenten van VUmc digitaal getoetst. Dit ging echter altijd om kleinere groepen van maximaal 140 studenten en om parate-kennis (PAK) toetsen. Met deze PAK-toetsen is veel expertise opgedaan. Zoveel dat nu het moment was aangebroken om de kennis toe te passen op een cursusafhankelijke toets (CAT-toets). Bij deze toets is een 'fatal error' in de software veel ingrijpender dan bij een PAK-toets, die elke twee maanden weer wordt herhaald. Voor de zekerheid werd in februari en maart eerst nog proefgedraaid met twee grote digitale PAK-toetsen voor 350 studenten.
De digitale ontwikkeling is niet tegen te houden, vindt Schade. "Medische vakken zijn uitstekend geschikt voor beeldschermvragen. Bovendien werken studenten in een elektronische leeromgeving en gebruiken ze de hele dag hun smartphone. Daar hoort digitaal toetsen bij. Als 66-jarige hoef ik dat die jonge studenten eigenlijk niet uit te leggen. Die snappen dat wel."

Lakmoesproef
De primeur slaagde, onder andere met de hulp van netwerkbeheerders, getrainde surveillanten en de faculteiten FALW en FBW die hun ruimtes gastvrij beschikbaar stelden. Schade: "We kunnen het aan, dat hebben we bewezen. Om hier ook structureel mee door te gaan, hebben we wel een grote digitale toetszaal nodig. Maar eerst hebben we met de hele ploeg een smakelijke borrel genomen op de goede afloop van deze lakmoesproef. Grand café The Basket op de VU-campus ging zelfs speciaal voor ons open. Geweldig!"

Ben de Graaf
bron: Tracer