VU medisch centrum

VUmc presenteert 2.000ste doctor

19 mei 2011

Foto: Jeroen Oerlemans Voor de tweeduizendste keer ging de pedel een zojuist gepromoveerde doctor in de geneeskunde voor, op weg naar de uitgang van de aula van de VU. Het was de fysiotherapeut-onderzoeker Ruud Knols die deze eer te beurt viel. Hij verdedigde op 16 mei met succes zijn proefschrift getiteld 'Physical exercise in patients with hematological malignancies'. Knols toonde daarin aan dat mensen die een stamceltransplantatie hebben ondergaan, baat hebben bij deelname aan een fitnessprogramma om hun lichamelijk prestatievermogen te verbeteren.

Het heeft bijna 58 jaar geduurd voor VUmc dit aantal bereikte. De eerste promotie vond plaats op 26 juni 1953, toen Hendrik van der Drift zijn onderzoek naar de typologie van psychiater Ernst Kretschner presenteerde. De eerste jaren van de geneeskundefaculteit beperkte het aantal promoties zich tot één ? twee per jaar. In de jaren negentig schoot dat aantal omhoog tot ruim boven de vijftig per jaar en in het laatste decennium steeg dat tot jaarlijks meer dan honderd dissertaties.
Voorzitter en oud-decaan Ed van der Veen prees de promovendus voor zijn doorzettingsvermogen en noemde het een bijzondere dag voor VUmc. Hij memoreerde de lange weg die Knols heeft afgelegd.

Hij startte met de sportopleiding CIOS, werd fysiotherapeut, volgde een masteropleiding in bewegingswetenschappen en werkte als onderzoeker bij het universiteitsziekenhuis in het Zwitserse Zürich. In het jaar 2000 benaderde hij zijn eerste promotor, Niel Aaronson, met een onderzoeksvoorstel dat hij in gedachten had. Uitzonderlijk, want hij had het plan zelf al tot in detail uitgewerkt. Elf jaar later mag hij zich nu doctor noemen.

Als 2.000e promovendus kreeg Knols van de raad van bestuur een doosje wijn.
bron: Tracer