Gemeente Gaasterlân-Sleat


Keuring dieseltanks uitgesteld

dieseltank in lekbak

De eisen ten aanzien van keuring of vervanging van dieselolietanks en de daaraan gekoppelde datum was voor de landelijke politiek aanleiding tot het stellen van vragen in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Joop Atsma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft recent aangekondigd dat hij de overgangstermijn voor de sanering van tanks voor diesel gaat verlengen tot 1 januari 2015.

In december 2006 is het besluit Landbouw van kracht geworden. In dit besluit staat beschreven waar de opslag van dieselolie in tanks bij agrarische bedrijven aan moet voldoen. Eén van de eisen is dat dieselolietanks waarvan het moment van ingebruikname onbekend is, of waarvan het moment van ingebruikname voor 1 juni 1996 heeft plaatsgevonden, per 1 juni aanstaande gekeurd of buiten gebruik gesteld dienen te worden.

Hierover heeft ook de gemeente Gaasterlân-Sleat de agrariërs tijdens controles en via een nieuwsbrief geïnformeerd. Gebleken is dat een aantal van hen ook al tot keuring of vervanging is over gegaan.

De recente aankondiging van de staatsecretaris houdt in dat de oude dieselolietanks die nu nog bij veel boeren op het erf staan niet per 1 juni aanstaande vervangen behoeven te worden. Als uiterste vervangingsdatum geldt nu 1 januari 2015.

Als gemeente betreuren wij de onduidelijkheid die er de afgelopen periode is geweest. De investering die een aantal ondernemers nu hebben gedaan, hadden nog enige tijd uitgesteld kunnen worden. Daar staat tegenover dat door de vervanging van de tank op dit moment zij de komende vijftien jaar in ieder geval gevrijwaard zijn van investeringen op dit gebied.