Gemeente Leudal


Nieuws

Kleurig en fleurig Leudal met hanging baskets

In 2010 zijn, in het kader van kostenbesparing en creëren van eenheid tussen de verschillende kernen, een groot aantal bloembakken verwijderd. Alleen in de centragebieden zijn een aantal bloembakken gehandhaafd. Daarnaast zijn destijds in de kernen grote bloemtorens geplaatst, die jaarlijks worden aangeplant met violen en gemengd perkgoed.

Het College erkent het belang van een aantrekkelijke buitenruimte voor de beleving door burgers en bezoekers/toeristen. Op initiatief van wethouder Janssen zijn daarom ter verfraaiing en het terugbrengen van `fleur en kleur' in een aantal kernen als pilotproject hanging baskets opgehangen. Deze hanging baskets zijn aangeplant met gemengd perkgoed en vormen een prachtig kleurenpallet. In totaal zijn 80 hanging baskets opgehangen aan lantaarnpalen, verdeeld over de kernen Heythuysen, Roggel, Neeritter en Ell. In het kader van `Social Return' worden de bloembakken water gegeven door de medewerkers van de Westrom.

hanging basket

In de periode 2011 tot en met 2014 moet in totaal 14 procent bezuinigd worden op de groenbudgetten. De extra investering voor het plaatsen van hanging baskets en de jaarlijkse kosten worden gefinancierd uit de reguliere groenbudgetten. Door de aanschaf en het onderhoud van de hanging baskets wordt verwacht dat de financiële ruimte om extra projecten uit te voeren, zoals opknappen van verouderde plantsoenen, in de komende jaren steeds kleiner wordt.

Eind 2011 zal het pilotproject geëvalueerd worden en worden bekeken op de hanging baskets ook in 2012 en volgende jaren weer opgehangen worden en eventueel ook toegepast kunnen worden in andere kernen in de gemeente Leudal. Het continueren en uitbreiden van het pilotproject in natuurlijk afhankelijk van de beschikbare financiële middelen. Daarnaast moet bekeken worden of bedrijven en winkeliers een ondersteunende of actieve rol kunnen spelen ten aanzien van het pilotproject hanging baskets.