Erasmus Universiteit Rotterdam

Ontbreken van winstbelasting plaatst Caribisch Nederland in lastige positie

Staatssecretaris Weekers neemt publicatie over fiscale stelsel BES-landen in ontvangst

Op woensdag 18 mei heeft Frans Weekers, staatssecretaris van Financiën, het eerste boek over het nieuwe fiscale stelsel in Caribisch Nederland in ontvangst genomen. In deze publicatie wordt het volledige fiscale stelsel van de zogenaamde BES-landen (Bonaire, St. Eustatius en Saba) beschreven. Hierbij wordt ingegaan op de belastingheffing die vanaf 2011 is ingevoerd op de BES, de wisselwerking met het Nederlandse belastingstelsel en de internationale fiscale aspecten. Een opvallend punt in deze nieuwe wetgeving is dat deze eilanden aanzienlijk minder aantrekkelijk zijn geworden om een belastingverdrag mee af te sluiten.

Een van de wijzigingen is het opheffen van de winstbelasting. "Het ontbreken van winstbelasting is een middel om investeerders te trekken naar de BES-landen", aldus Peter Kavelaars, hoogleraar Fiscale Economie in de Erasmus School of Economics en partner bij Deloitte. "Dat is natuurlijk prettig, maar het kan bestaande ondernemingen gemakkelijk wegdrukken. Daarnaast wordt het voor deze eilanden erg moeilijk om een belastingverdrag te sluiten omdat andere landen daartoe doorgaans alleen overgaan als er een normale winstbelasting wordt geheven. Voor potentiële buitenlandse investeerders is dat juist ongunstig. Het was aantrekkelijker geweest wel een winstbelasting in te voeren, maar tegen een aantrekkelijk tarief van bijvoorbeeld 10%", aldus Kavelaars. Beleggingsvennootschappen kunnen niet profiteren van het ontbreken van winstbelasting. Zij zijn ook in geval van vestiging op de BES aan de Nederlandse vennootschapsbelasting onderworpen. "Dat is goed doordacht, meent Kavelaars, zou dat anders zijn, dan zou een ware stroom van beleggingsvennootschappen op de BES binnenkomen en dat is niet de bedoeling. Er zou dan een echt belastingparadijs ontstaan waardoor de eilanden gemakkelijk op een grijze of zwarte lijst van de OESO en de EU terecht zouden kunnen komen. Echter met de nu gekozen systematiek is een nogal complexe regeling ontstaan. Ook dat had kunnen worden voorkomen door een winstbelasting met een gematigd tarief in te voeren."

Een andere bijzonderheid is de invoering van een vlaktaks van 30,4% aan inkomstenbelasting en premieheffing. In Nederland wordt er al jaren over gediscussieerd of een dergelijke belasting moet worden ingevoerd en op de BES gebeurt dat met een eenvoudige wetswijziging. Het is de vraag of de bewoners daar wel op zitten te wachten want erg rechtvaardig is een dergelijke vlaktaks niet. Bovendien is ook het tarief voor 65-plussers 30,4%, terwijl 65-plussers minder premie zijn verschuldigd. "Dat betekent dat 65-plussers dus meer belasting betalen dan degenen jonger dan 65 jaar. Dit lijkt toch wel erg strijdig met het gelijkheidsbeginsel", meent Kavelaars.

Met het aanbieden van het boek aan staatssecretaris Frans Weekers van Financiën beogen de auteurs met name aandacht te vragen voor het feit dat de BES, hoewel zij voortaan tot Nederland behoort, een heel eigen rechtssysteem kent dat verschilt van het Nederlandse rechtssysteem. Dat geldt ook voor de fiscaliteit.

Over de publicatie:
`Het fiscale stelsel in Caribisch Nederland', prof.dr. P. Kavelaars, mr. J.A. Adeler, mr. D. Beeks
ISBN 9789012385657, SDU Uitgevers