D66

donderdag 19 mei 2011

Nieuwkomers krijgen ruimte op telecommarkt!

D66-Kamerlid Kees Verhoeven is blij met de Kamermeerderheid voor zijn voorstel om twee nieuwe telecombedrijven in de aankomende frequentieveiling een serieuze kans te geven om toe te treden tot de Telecommarkt. PvdA, PVV, SP, GL, ChristenUnie en Partij voor de Dieren (86 zetels) steunen het voorstel van de sociaal-liberaal.

Onvoldoende concurrentie

Binnenkort worden de mobiele telecomfrequenties voor miljoenen euro's opnieuw geveild door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI). Het voorstel van Verhoeven reserveert de helft van de nieuwe frequenties voor twee nieuwe telecombedrijven. De helft is twee keer 15 MHz van de totaal te veilen twee keer 30 MHz op de nieuwe 800 MHz band, ook wel bekend als Digitaal Dividend. Verhoeven: "Nieuwe partijen maken nu echt kans op een flinke kluif aan frequenties. Belangrijk, want de zittende partijen concurreren onvoldoende met elkaar. Met nieuwe partijen hoop ik dat mobiele bellers en internetters eindelijk het beste product voor een redelijke prijs krijgen. Dat is nu niet het geval."

Nieuwe spelers hard nodig

Momenteel is er veel gedoe in de mobiele telecommarkt. Gevestigde partijen zoeken met behulp van bedenkelijke methodes als Deep Packet Inspection (DPI) naar een manier om consumenten te laten betalen voor mobiele diensten. Verhoeven: "We hebben fatsoenlijke, nieuwe verdienmodellen nodig. De zittende partijen zijn hier niet mee gekomen en daarom zijn nieuwe spelers hard nodig. Ons veilingvoorstel vindt de juiste balans tussen zowel bestaande als nieuwe telecomaanbieders en de consument."