Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


CG-Raad en NPCF verontrust over voorgestelde extra ingrepen in basispakket

19 mei 2011

De CG-Raad en NPCF zijn ongerust over de pakketmaatregelen die het CVZ gisteren presenteerde aan de vaste Kamercommissie van VWS. Met de maatregelen kan 115 miljoen euro extra op het basispakket bespaard worden. Beide organisaties willen voorkomen dat chronisch zieken en gehandicapten opnieuw geconfronteerd worden met minder zorg en meer eigen betalingen. De CG-Raad en de NPCF vinden dat de medisch noodzakelijke zorg in Nederland voor iedereen toegankelijk en betaalbaar moet blijven. De voorstellen van het CVZ brengen voor die toegankelijkheid in gevaar.

De voorstellen zijn een aanvulling op de reeds aangekondigde maatregelen in het pakketadvies 2011. Het pakketadvies met de extra maatregelen wordt op 22 juni in de Tweede Kamer besproken. Dan zal ook duidelijk worden welke voorstellen de minister uit het CVZ-voorstel overneemt.

¿

Trend

De betaalbaarheid van de zorg staat onder druk. De kosten van de gezondheidszorg groeien sneller dan de inkomens. Er komen ingewikkelde vraagstukken op ons af over de houdbaarheid van het zorgstelsel. Dan wordt er door de overheid snel gekeken naar de omvang van het verzekerde pakket en de hoogte van de eigen betalingen.

De voorstellen van het CVZ passen in de trend dat chronisch zieken en gehandicapten steeds meer zelf moeten betalen en dat het basispakket verder wordt ingekrompen. In het pakketadvies 2011 waren al maatregelen aangekondigd zoals een uitbreiding van het aantal behandelingen voor fysiotherapie die mensen zelf moeten betalen (van 12 naar 15) en het vergoeden van nog maar één IVF-behandeling. De nu voorgestelde CVZ maatregelen betreffen aanpassing van de chronische lijst voor fysiotherapie, het uit het pakket halen van de pil voor alle leeftijden, looprekken en rollators, wijzigingen ten aanzien van de HIV geneesmiddelen en het introduceren van een eigen bijdragen voor incontinentiemateriaal en hoortoestellen.

Gevaar