Duurzame ontwikkeling in een multipolaire wereld

Persbericht van The Hague Centre for Strategic Studies

Den Haag, 19 mei 2011 - De studie Sustainability in a Multipolar world laat zien dat een multipolaire wereld nieuwe mogelijkheden biedt voor internationale samenwerking op het gebied van duurzame ontwikkeling. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het programma Strategy and Change van TNO en het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS).

Mondiale afspraken over duurzame ontwikkeling komen steeds moeizamer tot stand. Dat illustreren de uitkomsten van de recente klimaatconferenties, maar het is ook zichtbaar op het gebied van biodiversiteit, energie en grondstoffen. Nationale belangen bepalen meer en meer het handelen van naties, terwijl organisaties als de Verenigde Naties aan kracht inboeten. Gaan we een toekomst tegemoet waarin de competitie over natuurlijke hulpbronnen steeds scherper wordt en de internationale aanpak van het klimaatvraagstuk in conflicten vastloopt?

TNO en HCSS hebben een vergelijkende analyse uitgevoerd van duurzaamheidsbeleid van Rusland, China, India, Zuid-Afrika, Mexico en Nederland. Hieruit blijkt dat al deze landen onder duurzame ontwikkeling een economische ontwikkeling die niet ten koste gaat van het mens en milieu verstaan. Maar in de uitwerking blijkt hoe groot de diversiteit van prioriteiten en aanpakken is. Zo leggen India, China en Zuid-Afrika veel nadruk bij armoedebestrijding en onderwijs. Deze landen claimen een recht op economische ontwikkeling en een onbeperkte toegang tot de energievoorraden en grondstoffen die daarvoor nodig zijn. Ook bij klimaatverandering stellen landen heel andere prioriteiten. Terwijl Nederland en Europa zich concentreren op het beperken van klimaatverandering (door verminderen van de uitstoot van CO2 ) leggen landen als Mexico, India en Zuid-Afrika prioriteit bij het bestrijden van de schade de nu al optreedt door overstromingen en extreme droogte ten gevolge van klimaatverandering.

Deze verschillen maken een internationale aanpak moeilijk, maar niet onmogelijk. In de studie worden drie elementen geschetst:

- een brede opvatting van duurzame ontwikkeling, die uitgaat van het recht op economische ontwikkeling binnen ecologische grenzen en ruime aandacht heeft voor (on)veiligheid, armoedebestrijding en sociale cohesie

- een actieve rol voor internationaal opererende bedrijven, die in nauwe samenwerking met lokale overheden en ngo's invulling geven aan duurzaam produceren en duurzame handel in internationale ketens

- Europese coördinatie in de aanpak van gedeelde problemen op het gebied van energie, klimaatverandering, grondstoffen en biodiversiteit. Inzet van economische diplomatie voor opbouw van internationale partnerships met landen als Australië en Zuid-Afrika.

*

Links:
http://www.hcss.nl



Razende Robot Reporter