Gemeente Soest

Inspirerende eerste "Energiek Soest"

19 mei 2011

Afgelopen woensdagavond bezochten ruim 150 huiseigenaren uit Soest de eerste "EURnergiek Soest" in het gemeentehuis van Soest.

Zij werden in vogelvlucht door een presentatie geleid over de EURnergielek-scan en luisterden naar korte interviews met deskundigen op het gebied van energiebesparing, burgerinitiatieven en de Soester duurzaamheidslening. Na de presentatie was er een speciale informatiemarkt waarbij aanwezigen in gesprek konden gaan met onder andere maatwerkadviseurs, het EURnergieteam, de Energieambassade en EURnergieke bedrijven.

Tijdens de plenaire presentatie wilde de gemeente alle facetten op het gebied van energiebesparing aan bod laten komen. Dit begon met een presentatie van de EURnergielek-scan. Deze scan geeft een eerste indruk van het warmteverlies dat via het dak verloren gaat.

EURnergielek-scan

Vervolgens werd verteld welke energiebeparende maatregelen in een woning kunnen worden aangebracht om energie te besparen en het wooncomfort te verhogen.

Vaak begint zo'n traject met het inschakelen van een Energie maatwerkadviseur, gevolgd door het verkennen van de mogelijkheden voor isolatie en het vergelijken van offertes. Sinds kort kunnen inwoners van Soest een voordelige duurzaamheidslening aanvragen bij de gemeente Soest om de te treffen maatregelen te financieren.

Voorwaarden en voordelen van deze lening zijn na te lezen op de website over energiek Soest:

Energiek Soest

EURnergieambassadeurs en het EURnergieteam

Daarnaast werd door Yvonne Feuerhahn (Energieambassade) ingezoomd op de mogelijkheid en het effect dat je kunt bereiken als je als huiseigenaar samen met je buren of buurt zelf aan de slag gaat.

Samen met meer buurtbewoners energie besparen zorgt dat kennis gedeeld wordt en kan groepsvoordeel opleveren bij het aanbrengen van de maatregelen. Speciaal voor inwoners die geĂŻnteresseerd zijn om samen in de straat energie te besparen, is er op 7 juni om 19.30 uur een gratis informatieavond Energieambassadeur in Milieucentrum de Kwekerij (Molenstraat 157 te Soest).

Graag aanmelden als u wilt komen: info@energieambassade.nl.

EURnergielek-scan op www.soest.nl

Er was zoveel animo voor deze avond, dat de gemeente zelfs een tweede avond na de zomervakantie gaat organiseren. Huiseigenaren die hier graag bij willen zijn, kunnen zich alvast aanmelden via het e-mailadres energiek@soest.nl.

Inwoners die benieuwd zijn hoe hun woning `scoort' op het gebied van warmteverlies door het dak, kunnen op energiek Soest de scan vinden. Ook als u vervolgens stappen wilt ondernemen om energiebesparende maatregelen aan uw woning te treffen, kijk dan ook op energiek Soest