Gemeente Meppel

fase 2 beperkt


-

Financiële kaders fase 1 Nieuwveense Landen vastgelegd en risico's fase 2 beperkt

19-05-2011 -

Burgemeester en wethouders van de gemeente Meppel hebben dinsdag 17 mei 2011 twee belangrijke besluiten genomen voor het project Nieuwveense Landen. De financiële kaders voor de uitvoering van fase 1 zijn vastgelegd in een grondexploitatie. En voor fase 2 van het project worden de financiële risico's beperkt door het opnemen van een voorziening van EUR 3 mln. in de jaarrekening en door minder rente toe te schrijven. Beide besluiten worden in de raad van donderdag 16 juni behandeld.

In Nieuwveense Landen komen ca. 3.400 woningen. Nieuwveense Landen is opgedeeld in twee fasen. De eerste fase heeft een ontwikkelperiode van 2012 - 2026 met ca. 2.100 woningen en de tweede fase wordt ontwikkeld vanaf 2026 met ca. 1.300 woningen. De nieuwbouwplannen zijn nodig om te voorzien in de toekomstige woningbehoefte van Meppel. Want volgens de laatste bevolkingsprognoses groeit Meppel van 14.370 huishoudens in 2010 naar 18.850 in 2040.

Nieuwveense Landen fase 1: Financiële kaders vastgelegd De grondexploitatie Nieuwveense Landen fase 1 is klaar. Dit is het financiële kader voor de ontwikkeling van de eerste fase van Nieuwveense Landen. Deze wordt op donderdag 16 juni ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.

Wethouder Dohle: `Het is in deze tijden van financiële en economische crisis niet gemakkelijk om ambitieuze plannen van de grond te krijgen. Elke gebiedsontwikkeling dus ook Nieuwveense landen is risicovol. We sluiten onze ogen niet, en nemen de noodzakelijk maatregelen. Ik ben blij met de conclusie van de accountant die onderzoek heeft laten uitvoeren door hun eigen gespecialiseerde vastgoedafdeling. Zij geven weliswaar aan dat het project risicovol is maar dat de grondexploitatie op basis van de huidige inzichten voldoende voorzichtig is.

Risico's in kaart
De afgelopen tijd zijn door gespecialiseerde externe partijen de risico's in kaart gebracht. De drie grootste risico's zijn minder opbrengsten, hogere kostenstijging en lagere vrij op naam prijzen van de woningen. Deze risico's zijn voor een deel niet te beïnvloeden. Een van de risicomaatregelen is het faseren van de plannen. Voor Nieuwveense Landen is nu een fasering aangebracht in fase 1 en 2.

Nieuwveense Landen fase 2: beperking van risico's De tweede fase wordt volgens de planning vanaf 2026 ontwikkeld. Vanwege de lange termijn wordt voor dit gebied geen grondexploitatie opgesteld maar worden de gronden in bezit van de gemeente jaarlijks getoetst aan de marktwaarde.
Om deze reden heeft het college besloten een voorziening in de jaarrekening op te nemen van EUR 3 mln. Met deze maatregel is de boekwaarde weer in evenwicht gebracht met de getaxeerde waarde. Ook wil het college minder rente toerekenen aan de tweede fase met als resultaat dat de boekwaarde in de toekomst niet verder oploopt. Voor de gemeente betekent dat er jaarlijks maximaal EUR 1 mln extra moet worden bezuinigd.