Gemeente Dongen

Nederlands grootste aaneengesloten wandelnetwerk

Publicatiedatum: 19-5-2011

Het wandelroutenetwerk van Noord-Brabant wordt eind mei met bijna 1.800 kilometer uitgebreid. De uitbreiding vindt plaats in drie gebieden: Hart van Brabant (600 km), Het Groene Woud (850 km) en Wijde Biesbosch Noord (315 km). De eerste twee netwerken worden zondag 29 mei geopend, het derde op zaterdag 4 juni. Met deze uitbreidingen komt de totale omvang van het wandelroutenetwerk in Noord-Brabant op bijna 6.100 km en is daarmee veruit het grootste in Nederland.

Het wandelroutenetwerk werkt door middel van knooppunten, net als het fietsroutenetwerk. Dit geeft de wandelaar de mogelijkheid om een tocht uit te kiezen die aansluit bij zijn eigen wensen,variërend van een ommetje in de eigen woonomgeving tot (meerdaagse) tochten voor de geoefende wandelaar. De nieuwe uitbreiding maakt het mogelijk om vanaf Nationaal Park De Biesbosch, via Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen naar Nationaal Landschap Het Groene Woud te wandelen via de knooppunten van het wandelroutenetwerk.

Vrijwilligers
In totaal hebben honderden vrijwilligers meegewerkt aan de totstandkoming van de uitbreiding van het wandelroutenetwerk. Enthousiaste wandelaars, sportverenigingen en leden van plaatselijke heemkundekringen en natuurwerkgroepen zijn daarbij eendrachtig te werk gegaan. Ook in Dongen hebben vrijwilligers een grote bijdrage geleverd, specifiek aan het wandelnetwerk Hart van Brabant. Dit netwerk beslaat naast Dongen de gemeenten Waalwijk, Heusden, Loon op Zand, Gilze en Rijen en Tilburg. Sommige vrijwilligers hebben meter voor meter de mooiste plekjes in en rond de gemeente zelf gelopen en in kaart gebracht. Natuurlijk komt ook de rivier De Donge aan bod. Het zou weleens een van de mooiste routes van het grote netwerk kunnen worden, aldus vrijwilliger Pieter den Boer.

Vrijwilligers Dongen

Burgemeester Simone Dirven-van Aalst (portefeuillehouder recreatie en toerisme), sprak haar waardering uit voor de vrijwilligers. Dat deed zij bij t Karrewiel in Vaart, één van de startpunten van de wandelingen. Dankzij jullie inbreng lift Dongen mee in Nederlands grootste wandelnetwerk. Ik hoop dat veel wandelaars onze mooie gemeente zullen ontdekken.

De wandelkaarten en bijbehorende korte, lange en meerdaagse themaroutes zijn vanaf de opening eind mei verkrijgbaar bij VVVs en andere lokale verkooppunten.