Veilig Verkeer Nederland


Regionaal Startmoment Noord-Holland: praktisch Verkeersexamen in Schagen

Deelnemer aan het praktisch Verkeersexamen in Schagen Het is het afgelopen jaar in Schagen nog veel duidelijker geworden, hoe belangrijk het is dat scholen beschikken over verkeersouders. In januari 2011 werd namelijk door de lokale afdeling van VVN een brief naar de scholen gestuurd waarin stond dat het verkeersexamen niet meer door zou gaan. Dit omdat de afdeling opgeheven zou worden.

De verkeersoudergroep Schagen vond dit onacceptabel en heeft de handschoen opgepakt. Wij zijn van mening, dat het de voorkeur heeft dat een vast team van medewerkers elk jaar het verkeersexamen gaat doen, waarvan de verkeersouders de harde kern gaan vormen. De rest wordt gevormd door vrijwilligers die het belangrijk vinden dat kinderen zich op een goede en veilige manier leren gedragen in het verkeer. Dit kunnen ze alleen leren door ervaring op te doen in het verkeer.

De verantwoordelijkheid van de ouders wordt niet zo zeer gelegd bij hun aanwezigheid bij het verkeersexamen, maar meer op het samen met hun kind de route te oefenen en het kind veelvuldig ervaring op te laten doen in het verkeer. Dit alles om de kinderen goed voor te bereiden op de overgang naar de "grote school" waar het natuurlijk helemaal niet "cool" meer is, dat je met de auto wordt gebracht.

Het is dus belangrijk, dat de route van het examen vroegtijdig bij iedereen bekend is, maar ook dat duidelijk is wat er van de kinderen verwacht wordt. Er moest dus een foto-presentatie van de route komen, waar duidelijk de instructie voor de kinderen bij vermeld stond. Ook kwam er een versie waarbij het kind "droog" kon oefenen en ook kon worden overhoord. Deze instructies zijn ook vertaald naar de instructies voor de waarnemers op de posten langs de route, die hiermee ook exact weten waar ze op moeten letten omdat ze weten wat het kind geleerd heeft.

Zes weken voor het examen worden de leerkrachten geïnformeerd over de gang van zaken en krijgen te horen wat er van hen verwacht wordt. Het blad van eisen voor de fietskeuring wordt door hen verspreid onder de ouders. Daarbij is gekozen voor de optie dat een kind altijd (vaste) verlichting beschikbaar moet hebben. Vier weken voor het examen houdt de verkeersouder van de school met assistentie van andere verkeersouders, de fietskeuring op school. De leerkracht krijgt de lijst met gebreken, om deze door te geven aan de ouders. De ouders zullen vervolgens de nodige maatregelen moeten treffen om de fiets aan de eisen te laten voldoen.

De lijsten met gebreken aan de fiets gaan ook naar de keurmeester, die de fietskeuring bij het verkeersexamen doet. Voldoet de fiets op dat moment nog steeds niet aan de eisen, dan zal er helaas geen examen mogen worden gedaan en zal de leerkracht voor een oplossing moeten zorgen.

Om de saamhorigheid van het team van medewerkers te verbeteren, wordt samen de lunch genoten. Want wij hopen dat als alle medewerkers net zo enthousiast worden als de leden van de verkeersoudergroep Schagen, we volgend jaar weer met hetzelfde team en veel plezier de verkeersexamens van 2012 gaan organiseren!

Dus, zonder onderbreking, is door de verkeersoudergroep van Schagen het Veilig Verkeersexamen voor Schagen en de naast omliggende dorpen zeker gesteld. Ook is het aantal verkeersouders uitgebreid. Daarnaast geeft dit ook een extra samenwerkingsgevoel waardoor zeker meer projecten in de toekomst samen georganiseerd zullen worden.

Bert Nieboer