Gemeente Halderberge


Resultaten controle op bedrijventerrein Korenweide Oud Gastel

De gemeente Halderberge, de Regionale Milieudienst, en de Regionale Brandweer en de politie Midden- en West-Brabant hebben vandaag (donderdag 19 mei) een controle uitgevoerd op bedrijventerrein Korenweide in Oud Gastel. In totaal zijn 12 van de 84 bedrijven bezocht. Tijdens de controle zijn geen ernstige situaties aangetroffen. Wethouder Jan Akkermans is erg tevreden over het verloop van de actie. "Alle bezochte ondernemers hebben uitstekend meegewerkt en ook de samenwerking tussen de controlerende instanties verliep soepel. Daardoor was het mogelijk om op één dag zoveel bedrijven te bezoeken. De actie is zeker voor herhaling vatbaar."

Bij bijna alle bezochte bedrijven is de zichtbaarheid van vluchtwegen, de noodverlichting en/of brandblusmiddelen een aandachtspunt. Ook waren er twee bedrijven waar de werkelijke situatie niet in overeenstemming was met de milieumelding. Daarnaast moet de gemeente bij enkele bedrijven nog uitzoeken of de situaties die ze hebben aangetroffen in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan of de verleende vergunning. Tijdens de controle hebben bedrijven ook vragen gesteld aan de gemeente over het openbaar groen, de wegverharding en de fietspaden. Het antwoord op deze vragen zal de gemeente nog terugkoppelen.

De gezamenlijke controle is uitgevoerd in het kader van de jaarlijks gebiedsgerichte controles, waarbij dit keer Korenweide aan de beurt was. Doel van de handhavingsactie is het verbeteren van de brandveiligheid, het tegengaan van verloedering op en rond het bedrijventerrein en ter bescherming van het milieu. Voordeel van deze actie is ondermeer de tijdwinst, zowel voor bedrijven als voor de controleurs. Bedrijven krijgen namelijk op één moment van alle partijen bezoek. Door de samenwerking kunnen de controleurs ook veel efficiënter hun werk doen: normaal gesproken bezoeken ze maximaal vier bedrijven per dag. Alle ondernemers zijn vooraf op de hoogte gesteld van de actie. Dit heeft een preventieve werking, omdat de zij maatregelen hebben kunnen nemen om te voldoen aan de wet- en regelgeving..

Tijdens de actie heeft de Regionale Milieudienst gecontroleerd op de opslag van bodembedreigende stoffen, boven- en ondergrondse brandstoftanks en afvalstoffen. De brandweer is nagegaan of de brandveiligheid bij de bedrijven in orde is. De gemeente controleerde of er sprake is van illegale bouw en/of gebruik, maar ook of er strijdigheden zijn met de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De gemeente heeft met de bedrijven afspraken gemaakt over de punten die nog verbeterd moeten worden. Na afloop van de afgesproken termijn zal er een hercontrole plaatsvinden. Omdat de tijd beperkt was, zijn niet alle bedrijven gecontroleerd. De bedrijven op het terrein zijn inmiddels schriftelijk op de hoogte gesteld van de actie.