Artsen zonder Grenzen

AzG krijgt milieuprijs VN voor werk Nigeria

19-05-2011

Artsen zonder Grenzen heeft voor haar noodhulpproject rond de loodvergiftiging in Nigeria de Green Star Award gekregen. De Verenigde Naties reiken deze onderscheiding voor het voorkomen en beperken van milieurampen iedere 2 jaar uit.


1.000 kinderen

De hulpoperatie in Noord-Nigeria begon in juni 2010 en loopt nog steeds door. Op dit moment behandelen onze teams meer dan 1.000 kinderen voor loodvergiftiging in de deelstaat Zamfara. Het is het ernstigste geval van loodvergiftiging ooit.

Milieuramp

`Artsen zonder Grenzen is zeer verheugd over de toekenning van de Green Star Award. We zien het als een kans om aandacht te blijven vragen voor deze milieuramp met medische gevolgen', zegt noodhulpcoördinator Lauren Cooney, die namens de organisatie de prijs in ontvangst nam. `We roepen nogmaals op voor meer hulp bij de bestrijding van loodvergiftiging in het noorden van Nigeria. Er zijn grenzen aan wat we kunnen doen als noodhulporganisatie.'

Gouderts

De vergiftiging is het gevolg van de primitieve verwerking van gouderts in dorpen, waardoor mensen blootgesteld worden aan het lood dat ook in het erts zit. Jonge kinderen lopen het meeste gevaar en kunnen zelfs overlijden. Oudere kinderen en volwassenen lopen ook risico op langdurige gezondheidsproblemen.

Partners

Artsen zonder Grenzen werkt samen met een aantal partners bij het bestrijden van deze crisis: de Nigeriaanse overheid, de Centra voor Ziektebeheersing en Preventie uit de Verenigde Staten (US Centers for Disease Control and Prevention), de Wereldgezondheidsorganisatie, UNICEF en de TerraGraphics/Blacksmith Foundation, die 7 van de besmette dorpen heeft ontsmet.

Begin

Artsen zonder Grenzen heeft gedurende de acute fase van deze noodsituatie medische hulp geboden, maar dat is niet meer dan het begin van wat een duurzaam en langdurig antwoord op dit probleem moet worden.

Verantwoordelijkheid

Meer vooruitgang is nodig op het gebied van planning en uitvoering van de oplossing op de middellange en lange termijn van deze crisis. Patiënten met loodvergiftiging hebben langdurig zorg en opvolging nodig. Andere partijen moeten snel hun verantwoordelijkheid nemen voor deze zorg.

Bron

Verder zijn er in faciliteiten en programma's nodig om de mensen in Zamfara in staat te stellen veilig met het gouderts te werken. Als de bron van het probleem niet wordt aangepakt, blijven mensen risico lopen op het ontwikkelen van loodvergiftiging.

Meer weten over de loodvergiftiging in Nigeria

Meer weten over onze projecten in Nigeria

Wat is de Green Star Award (Engels)?