Gemeente Twenterand


Jaarrekening biedt perspectief voor de toekomst

Twenterand sluit jaar 2010 met klein tekort af
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand heeft het jaarverslag en de jaarrekening 2010 vastgesteld. Er is in 2010 hard gewerkt aan het realiseren van de diverse bezuinigingen zodat de gemeente kan blijven bouwen aan de toekomst.

De jaarrekening laat desondanks een negatief resultaat van ruim EUR 239.000,- zien. Wethouder Idzinga zegt hierover: "De financiële ontwikkelingen van de laatste jaren hebben impact op de gemeente Twenterand, maar we zijn tevreden over het behaalde resultaat."

Met de jaarrekening en het jaarverslag 2010 legt het college verantwoording af over de prestaties en uitgaven in relatie tot de beleidsvoornemens uit de programmabegroting 2010. In hoofdlijnen wordt aangegeven wat de resultaten zijn van het in 2010 gevoerde beleid. De totale uitgaven in 2010 bedroegen bijna EUR 73.000.000,-. De accountant heeft de jaarrekening 2010 gecontroleerd en goedgekeurd. De jaarrekening geeft volgens de accountant een getrouw beeld van zowel de baten als de lasten over het jaar 2010 en van de activa en passiva per 31 december 2010. Ook over de rechtmatigheid verstrekt de accountant een goedkeurende verklaring.

Jaarrekening, financiële verantwoording
Het nadelig saldo over 2010 bedraagt EUR 239.295,-. Het college stelt voor dit tekort te dekken uit de Algemene Risico Reserve. Dit tekort wordt onder andere veroorzaakt door het afwaarderen van gronden naar reële waarde en de hogere uitgaven voor de bijstand, door de uitvoering en ontwikkelingen van de diverse bijstandswetten. Hiertegenover staat onder andere een meevaller door een hoger dividend van de Cogas en een hogere Algemene uitkering dan begroot.

Jaarverslag
Het jaar 2010 was het overgangsjaar van het collegeprogramma 2006-2010 "Twenterand werkt" naar het coalitie-akkoord 2010-2014 "Realistisch Twenterand". In het voorjaar 2010 is naast de gemeenteraadsverkiezingen burgemeester ir. C.L. Visser benoemd. Daarmee was het college compleet. De begroting 2010 kreeg de titel "werken aan de toekomst". Er is gewerkt aan de toekomst om Twenterand een bloeiende plattelandsgemeente te laten blijven en de economische vitaliteit en de sociale weerbaarheid te versterken.

Het college is tevreden over de uitkomsten van het in 2010 gedane onderzoek naar de programmabegroting. In de rapportage is geconcludeerd dat de begroting 2010 voldoende handvatten voor sturing en controle door de gemeenteraad op maatschappelijke effecten bevat. Het jaarverslag 2010 is de verantwoording van de programmabegroting 2010 en is op gelijke wijze als de begroting opgesteld. Bij de planning- en controlcyclus van de gemeente Twenterand is de ontwikkeling hiervan een continu verbeterproces.

In 2010 zijn de Sociaal Economische Visie, Bedrijventerreinvisie en Detailhandelstructuurvisie, voor versterking van werkgelegenheid en economie opgesteld. Deze drie visies zijn de bouwstenen van de Structuurvisie voor de gemeente Twenterand. Dit is een brede visie op de toekomst en vormt het kader voor alle ruimtelijke ontwikkelingen.

De gemeente Twenterand heeft in 2010 goede uitstroomresultaten bij de WWB (Wet Werk en Bijstand) behaald door extra inzet middels gezamenlijke projecten. De instroom is het afgelopen jaar echter groter geworden vanwege de economische crisis, maar is beheersbaar gebleken door goede uitstroomresultaten. Over deze en meer behaalde resultaten in 2010 kunt u lezen in het jaarverslag 2010.

Vervolg + meer informatie
Het jaarverslag en de programmajaarrekening 2010 worden op 31 mei a.s. behandeld door de gemeenteraad.

Voor belangstellenden is het jaarverslag en de programmajaarrekening 2010 via deze link. Tevens ligt de programmajaarrekening en het jaarverslag 2010 ter inzage in het gemeentehuis.