GroenLinks

Opheldering veiligheidgegevens chemiebedrijven

GroenLinks wil opheldering over de veiligheidgegevens die staatssecretaris Atsma gebruikte om de quickscan bij chemiebedrijven uit te voeren. De staatssecretaris suggereert nu in antwoord op een WOB verzoek van de NOS, dat de bij de quickscan gebruikte gegevens ongenuanceerd, onjuist en/of achterhaald waren. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil weten hoe dit kan en vraagt een debat aan.

Op initiatief van GroenLinks liet staatssecretaris Atsma een quickscan uitvoeren naar de veiligheid bij chemiebedrijven. Uit de resultaten bleek dat tenminste 71 bedrijven, vergelijkbaar met het afgebrande Chemie-Pack in Moerdijk, niet veilig genoeg zijn.

De NOS vroeg de namen van de betreffende bedrijven op via een WOB-procedure. De staatssecretaris wijst dit WOB verzoek af en schrijft in zijn antwoord dat de informatie die bij de quickscan is gebruikt volgens betrokkenen ongenuanceerd, onjuist of inmiddels achterhaald is. In diezelfde brief aan de NOS staat dat deze informatie geen betekenis heeft en bovendien een onvolledig en vertekend beeld geeft.

Van Tongeren: "Ik wil van de staatssecretaris weten hoe dat kan. Het lijkt erop dat we geen zicht hebben op de veiligheidssituatie bij chemiebedrijven. Dat vind ik zorgwekkend. Weten we werkelijk niet hoe het gesteld is met de veiligheid van de 400 bedrijven die met gevaarlijke chemische stoffen werken? En waarom stuurt de staatssecretaris een rapport naar de Kamer waarvan hij zelf zegt dat die informatie geen betekenis heeft?"

De veiligheidsinformatie over chemische bedrijven in Nederland lijkt niet op orde. GroenLinks wil dat dit zo snel mogelijk verandert en dat de staatssecretaris hier een topprioriteit van gaat maken.

Van Tongeren: "Hoe kunnen we de risico's tot een minimum beperken als de informatie over veiligheid volgens de staatssecretaris Atsma zelf niet klopt? Dit was toch het kabinet dat Nederland veiliger zou maken."