Gemeente Bodegraven-Reeuwijk



Van Tol heeft beste idee voor verkeersveiligheid Broekvelden

Vrachten van ondernemers die gevestigd zijn op één terrein kunnen gecombineerd worden. Dat is efficiënter, duurzamer en zorgt voor minder verkeersstromen, waardoor de verkeersveiligheid verbetert. Dit idee is afkomstig van Michael van de Hurk van de firma Van Tol Retail. Hij won hiermee de prijsvraag voor het oplossen van de bereikbaarheid- en parkeerproblemen op bedrijventerrein Broekvelden. Door logistieke diensten aan elkaar uit te besteden kunnen ondernemers besparen op de brandstof en sparen zij ook het milieu. Daarnaast staan er minder (lege) wagens langs de weg.

Bureau Mobiliteit op Maat heeft in opdacht van de provincie Zuid-Holland en gemeente Bodegraven-Reeuwijk een onderzoek uitgevoerd naar bereikbaarheid en parkeerproblemen op de bedrijventerreinen Broekvelden en Groote Wetering. Hierbij hoorde ook een prijsvraag onder de ondernemers. Het idee om vrachten aan elkaar uit te besteden, verdient volgens mevrouw Mulder, projectleider van bureau Mobiliteit op Maat, nader onderzoek. Er zullen hierover vervolggesprekken plaats vinden. Wethouder Jan Christiaan Goudbeek, portefeuillehouder Economische zaken, is enthousiast over dit idee: "Laat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk de eerste locatie in het land zijn, waar op deze duurzame wijze met vervoer wordt omgegaan."

Het onderzoek vond onder andere plaats vanwege de herstructurering van het bedrijventerrein Broekvelden, waarbij parkeren en bereikbaarheid een grote rol spelen. Tijdens het onderzoek zijn de ondernemers geïnterviewd en werd hen gevraagd naar een mogelijke oplossing voor de verkeersproblemen op Broekvelden. Andere ideeën betroffen voornamelijk het aanleggen van parkeervoorzieningen, meer toezicht en een fiets/OV vergoeding.

De gemeente probeert een groot aantal aanbevelingen uit het rapport mee te nemen, zoals de aanleg van parkeerplaatsen en het aanpassen van de verkeerssituatie rond de aansluiting Europaweg/Beneluxweg/Schumanweg, waar vaak opstoppingen ontstaan. Het voorstel om het openbaar vervoer te verbeteren heeft het bureau Mobiliteit op Maat aangekaart bij de Provincie. Die is van plan om met de nieuwe dienstregeling de aansluiting van de bussen beter af te stemmen op de treintijden, waardoor de wachttijd met meer dan 10 minuten wordt verminderd.

De prijs, een digitale camera, werd uitgereikt door wethouder Goudbeek en de projectleider van bureau Mobiliteit op Maat, mevrouw Mulder. Het volledige rapport is te vinden op de website van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.