Raad van State


donderdag 19 mei 2011
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Apeldoorn van het bestemmingsplan 'Kanaaloevers Centrum Haven herstelplan'. Met dit plan 'repareert' de gemeenteraad het gedeelte van het oorspronkelijke bestemmingsplan 'Kanaaloevers Centrum Haven' dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in november 2009 vernietigde. Die uitspraak met zaaknummer 200809147/1 is te vinden op de site. Het gebied Kanaaloevers ligt ten oosten van de Apeldoornse binnenstad, langs het Apeldoorns Kanaal, tussen de Apeldoornse brug en de Spoorbrug. Het bestemmingsplan 'Kanaaloevers Haven Centrum herstelplan' heeft alleen betrekking op het deel van dit gebied dat grenst aan appartementengebouw Woondrôme, aan de kant van het kanaal. In het herstelplan staat dat tussen het appartementengebouw en de nieuwe woonwand een bouwwerk van maximaal achttien meter hoog mag worden gebouwd. Dit is volgens de gemeenteraad nodig om windhinder te voorkomen. Verder regelt het bestemmingsplan alsnog dat de hoogte van een terreinafscheiding tussen de daktuin van Woondrôme en het binnenterrein van de nieuwe woonwand twee meter mag bedragen. Een aantal bewoners van de Woondrôme komt tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor windhinder en vinden dat het herstelplan dat niet goed oplost. (zaaknummer 201012714/1)
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2007' van de gemeente Oldenzaal. Het plan actualiseert een eerder bestemmingsplan uit 1980. Het provinciebestuur heeft voor een deel goedkeuring onthouden aan het bestemmingsplan. Zo mag een inwoner uit Oldenzaal toch niet een tweede woning op zijn perceel bouwen. De inwoner komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook keurde het provinciebestuur een deel van het bedrijventerrein in het noorden van het buitengebied niet goed. Een aantal omwonenden vindt echter dat de provincie goedkeuring had moeten onthouden aan het hele bedrijventerrein. Zij ondervinden overlast van een ijzerhandel, een autorecyclingbedrijf en van de NAM die daar gas wint. Daarom komen zij ook in beroep. Verder komen drie inwoners in beroep tegen de bestemming die voor hun woningen in het plan zijn opgenomen. Twee van hen zijn het niet eens met de bestemming 'bedrijfswoning', omdat zij vinden dat zij in burgerwoningen wonen. De ander wil graag een grotere woning kunnen bouwen dan dat het bestemmingsplan toestaat. (zaaknummer 200909392/1)

12.15 uur

Zitting over de weigering door de burgemeester van Zevenaar om een vergunning te verlenen voor het organiseren van activiteiten op Koninginnedag 2008 in Zevenaar. De stichting 'De Zenderse Oranjesaatsie' had om de vergunning gevraagd. De burgemeester heeft de vergunning geweigerd, omdat de stichting Feeststad ook een aanvraag had gedaan voor het organiseren van activiteiten op dezelfde locaties. Twee vergunningen voor dezelfde locaties en activiteiten waren niet mogelijk, volgens de burgemeester. Verder zou volgens hem de continuïteit van de kinder- en cultuurmarkt niet voldoende zijn gewaarborgd als de Zenderse Oranjesaatsie de vergunning zou krijgen. De Zenderse Oranjesaatsie had namelijk in 2007 kort voor Koninginnedag aangegeven de kinder- en cultuurmarkt toch niet te organiseren. De burgemeester vindt dat die markten vaste onderdelen moeten zijn van Koninginnedag. De Zenderse Oranjesaatsie is eerder tegen de weigering in beroep gekomen bij de rechtbank in Arnhem. Die oordeelde in oktober 2010 dat het beroep van de stichting ongegrond was. Tegen die uitspraak komt de stichting in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij is het er niet mee eens dat zij niet meer 'exclusief' de Koninginnedagactiviteiten mag organiseren. (zaaknummer 201011437/1)