Dienstenbond CNV

Nieuws

18 mei 2011

Toch nog nieuwe cao Banden- en Wielenbranche

In maart hebben wij u geïnformeerd over de afwijzing van het eindbod door de collega vakbonden, terwijl juist de leden van CNV Dienstenbond in meerderheid hadden voorgestemd. Er is hierover de afgelopen maanden heel veel (in)formeel overleg gevoerd. Dit heeft er dan toch tot geleid dat vorige week bijgaand onderhandelingsresultaat is bereikt waar alle partijen zich nu wel in kunnen vinden.

Waar zat de oplossing?
De oplossing is gezocht en ook gevonden in een langere looptijd van de cao. Daarmee is er aan werkgeverszijde ook meer financiële ruimte ontstaan. Natuurlijk lopen we dan het risico dat bepaalde afspraken op de lange baan worden geschoven. Daarom hebben cao-partijen nu ook tijdsgebonden afspraken hierover gemaakt.

De afspraken in een notendop
De nieuwe cao kent een looptijd van 27 maanden, dus tot en met 31 december 2012. In die periode zijn er drie momenten voor een structurele salarisverbetering: 1 mei 2011 (1,5%), 1 maart 2012 (1,5%) en 1 oktober 2012 (1%). Dus totaal 4% structureel. Daarnaast vindt er op 1 oktober 2011 een éénmalige uitkering plaats van 1% van het bruto jaarloon. Dit laatste kunnen ook 2 extra vakantiedagen zijn. Verder zijn feitelijk de afspraken rondom LBP, de functiebeschrijvingen en over de urenbank bestendigd. Nieuwe afspraken zijn er over pensioen, de cao van de toekomst, duurzaamheid en stageplaatsen. En er zijn ook nog enkele tekstwijzigingen.

Kijkend naar 2011 is daar in tegenstelling tot wat in het eindbod stond een eenmalige uitkering van 1% (of 2 extra vakantiedagen) bijgekomen. Met andere woorden, dit is beter dan het eindbod waar jullie in januari al mee hadden ingestemd. Het volgende verschil is dus dat de looptijd is verlengd naar 27 maanden, maar daar staat wel een acceptabele loonsverhoging in 2012 tegenover.

Als bijlage bij de info vinden jullie het volledige onderhandelingsresultaat met daarin alle details van de gemaakte afspraken.

CNV Dienstenbond is tevreden over het resultaat en legt dit dan ook positief aan de leden voor. Op het bijgaande reactieformulier kunt u uw mening geven. Graag dit reactieformulier vòòr maandag 30 mei 2011 retourneren.

Tenslotte, de cao is van ons allemaal, ook van uw niet georganiseerde collega. Maak ze duidelijk dat CNV Dienstenbond ook voor hen probeert goede afspraken te maken. Lidmaatschap is nu de eerste drie maanden gratis.

Indien u naar aanleiding van deze info vragen en/of opmerkingen heeft kunt u terecht bij uw bestuurder Martijn den Heijer: 010-2651111 of m.denheijer@remove-this.cnvdibo.nl.