BK Groep rondt grote asbestsanering New Babylon in Den Haag af

Persbericht van BK Groep

Velserbroek/Den Haag, 19 mei 2011 - Ingenieurs- en adviesbureau BK Groep uit Velserbroek heeft in Den Haag bij bouwproject New Babylon een van de grootste en meest bewerkelijke asbestsaneringen van Nederland afgerond. In een voor herontwikkeling bestemd kantoorgebouw werden vorig jaar grote hoeveelheden asbest gevonden. BK Groep inventariseerde voor opdrachtgever Babylon Den Haag BV de verontreiniging en begon in juni met de sanering van 17 verdiepingen en een parkeerkelder.

De sanering begon in de parkeerkelder die op onderdruk werd gezet. Ook werden speciale luchtsluizen aangebracht en moesten o.a. trappenhuizen en liftschachten hermetisch worden afgesloten. Door middel van luchtaanzuiging werd voorkomen dat er asbestdeeltjes in reeds gesaneerde delen van het pand zouden komen. Na de kelder zijn op deze manier 17 etages aangepakt. Daarbij ging het om een grote verscheidenheid aan asbestbronnen zoals kit, stel- en afdekplaten, brandwerende stroken, koord, pakkingen, lijmdotten, drukschotten en kozijnpanelen. Aan de buitenzijde van het gebouw zijn asbesthoudende gevelpanelen en liggende en staande stijlen verwijderd.

Tijdens de sanering was er sprake van de risicoklassen 1, 2 en 3 (de zwaarste) en moest er deels met gebruikmaking van beschermende pakken en maskers worden gewerkt. Op het hoogtepunt van de sanering werkten er circa 50 man. Om de gesaneerde oudbouw heen werd ondertussen in opdracht van Babylon Den Haag BV nieuwbouw gerealiseerd. Daardoor was de sanering volgens veiligheidskundig begeleider Emiel Webbe van BK Groep vanuit logistiek oogpunt 'een heidens karwei'. Specifiek ten behoeve van de sanering moest een grote kraan worden geplaatst die materiaal over de bebouwing heen tilde. Tijdens de inventarisatie en sanering werd nauw samengewerkt met de Arbeidsinspectie aan wie BK Groep frequent verslag uitbracht over het verloop van het project.

BK Groep is een allround ingenieurs- en adviesbureau. De dienstverlening omvat zaken als vergunningen, grondlogistiek, milieuprojecten, asbestinventarisaties en begeleiding bij asbestverwijdering, civiele techniek, sloop, bodemonderzoek en -sanering en geluid.

Links:
http://www.bkgroep.nl
Organisatie info:

BK Groep

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met directeur Bert Zijl van BK Groep, telefoo n 088-3212529.

Algemene informatie over BK Groep is te vinden op www.bkgroep.nl.