Erasmus Universiteit Rotterdam

Erasmus Universiteit en Rotterdams bedrijfsleven eren Joop van den Ende

Producent houdt ererede over cultuureelondernemerschap

Donderdag 19 mei 2011 houdt theater- en televisieproducent Joop van den Ende in de Aula van de Erasmus Universiteit de 17e Mandevillelezing. Deze ererede houdt hij op uitnodiging van de universiteit en het Rotterdams bedrijfsleven, verenigd in de Club Rotterdam. Van den Ende wordt geprezen vanwege zijn pioniersrol in de entertainmentsector en zijn waardevolle impulsen voor de cultuur in ons land. De lezing is vernoemd naar de in Rotterdam geboren geëngageerd denker, Bernard Mandeville (1670-1733).

In zijn ererede zal Van den Ende vooral ingaan op zijn rol in de Nederlandse cultuursector, cultureel ondernemerschap en op de economische waarde van kunst en cultuur, een actueel onderwerp gelet op de terugtredende overheden in deze sector.

Het programma in de Aula is academisch en feestelijk tegelijk, met muziek, toespraken en de huldigingsceremonie. Onder de ruim 900 genodigden en belangstellenden zijn bekende Nederlanders uit de kring van Stage Entertainment en de VandenEnde Foundation, waaronder André van Duin, Simone Kleinsma, en Martine Bijl. Ook zijn er theater- en museumdirecteuren uit het hele land aanwezig.

Voorafgaand aan de Mandevillelezing geeft Joop van den Ende een Masterclass over globalisering van cultuur aan ruim 100 honours studenten en studenten in de kunst-, cultuur en mediawetenschappen van de universiteit. Gelijktijdig vindt een expertmeeting plaats over (creatieve) financiering van kunst en cultuur - vooral vanuit Rotterdams perspectief - met ca 150 wetenschappers, ondernemers en andere experts uit de sector.

Noot voor redacties:

Noot voor de redactie,