SURFnet kiest Ciena voor internationaal coherent 100G-netwerk


Geavanceerd Nederlands netwerk biedt capaciteit en flexibiliteit voor onderzoek en onderwijs, betere verbindingen met internationale onderzoeksgemeenschappen

LINTHICUM, Maryland, Verenigde Staten en UTRECHT, 20110519 -- Netwerkspecialist Ciena Corporation (NASDAQ: CIEN) en SURFnet, de organisatie die het Nederlandse onderzoeks- en onderwijsnetwerk beheert, hebben vandaag bekendgemaakt een overeenkomst te hebben gesloten voor uitbreiding van het optische netwerk van SURFnet met onder meer ondersteuning van volledige fotonische flexibiliteit en een snelheidsverhoging naar 100Gb/s op internationale verbindingen tussen Nederland en onderzoeksgemeenschappen zoals CERN in Zwitserland. Deze upgrade is gebaseerd op Ciena's ActivFlex 6500 Packet Optical Platform voorzien van WaveLogic™ coherente optische processoren en ActivSpan Common Photonic Layer. Deze oplossing garandeert een krachtig en flexibel netwerk met ROADM-functionaliteit dat is voorbereid op de toekomst.

SURFnet ondersteunt meer dan een miljoen gebruikers, verbonden aan diverse onderwijs- en onderzoeksinstellingen in heel Nederland. De huidige gecombineerde 10G/40G optische backbone - gebouwd door Ciena - is een van de meest geavanceerde netwerken ter wereld, en stelt de Nederlandse onderwijs- en onderzoeksgemeenschap in staat om samen te werken met collega's over de hele wereld. In december 2010 verleende SURFnet een contract aan Ciena voor de verdere uitbreiding van het huidige optische netwerk. Dit gebeurt onder andere door middel van geavanceerde coherente optische systemen waarmee SURFnet zijn netwerk kan uitbreiden en verbeteren door de capaciteit te vergroten en volledig fotonische flexibiliteit aan het kernnetwerk toe te voegen.

“State-of-the-art netwerken zijn essentieel voor de ondersteuning van moderne e-Science-applicaties. Geavanceerd onderzoek vereist samenwerking, zowel nationaal als internationaal, en vaak moeten er petabytes aan informatie tussen verschillende instellingen worden verstuurd. Onze overeenkomst met Ciena zorgt ervoor dat SURFnet ook in de toekomst beschikt over een uitgebreid, flexibel en krachtig netwerk. Dit is nodig om de onderzoeks- en onderwijsgemeenschap in staat te stellen om met behulp van innovatieve experimenten doorbraken te behalen op belangrijke wetenschappelijke gebieden - van toegepaste natuurkunde tot medisch onderzoek. Verdere upgrades van de fotonische mogelijkheden bieden de bandbreedte en flexibiliteit die nodig zijn voor dit soort activiteiten en zorgen er tegelijkertijd voor dat er wordt voldaan aan de eisen van ons GigaPort 3-project - SURFnet7 genoemd - waarin de basis wordt gelegd voor een nieuwe ethernetlaag,” aldus Bram Peeters, hoofd Netwerkdiensten bij SURFnet.

Het ActivFlex 6500-platform van Ciena kan een totale throughput van 8,8 terabits per seconde leveren over een enkele optische vezeldraad. Het ondersteunt zowel coherente 40G- als 100G-gegevensoverdracht, waardoor SURFnet geleidelijk zijn netwerk kan afstemmen op de veranderende behoeftes. In combinatie met de ActiveSpan Common Photonic Layer van Ciena ondersteunt deze oplossing ROADM-functionaliteit over het hele netwerk, waardoor SURFnet op afstand en op ieder punt van het netwerk golflengtes kan toevoegen of verwijderen. Hierdoor kan het netwerk aangepast worden voor betere prestaties en kostenbesparingen.

“Onderzoeks- en onderwijsinstellingen zijn er vaak vroeg bij als het gaat om het gebruik van baanbrekende technologieën die hen kunnen helpen om hun wetenschappelijke doelen te bereiken. Ze helpen daarmee niet alleen bij het aantonen van de werkelijke mogelijkheden van dit soort geavanceerde netwerktechnologieën, maar bewijzen ook de concrete waarde ervan in de vorm van multidisciplinaire ontdekkingen,” zegt Rob Wilts, Regio Directeur Nederland & Nordics, Ciena. “Dankzij meer dan tien jaar doelgericht onderzoek en de ontwikkeling van siliciumoplossingen speciaal voor de ondersteuning van high-speed optische signalen, biedt onze hoogstaande 100G-oplossing met WaveLogic coherente optische processoren SURFnet een unieke mogelijkheid om zijn netwerkcapaciteit ingrijpend te vergroten en de snelheid ervan te verhogen zodat deze instellingen door kunnen gaan met hun baanbrekende onderzoek.”

Ciena, pionier en marktleider op het gebied van coherente technologie voor optische gegevensoverdracht, was de eerste onderneming in de sector die dit soort systemen commercieel toegankelijk maakte: coherent 40G werd uitgerold in 2008 en coherent 100G in 2009. Sindsdien zijn er meer dan 7.000 coherente 40G/100G-interfaces geleverd aan meer dan 80 klanten over de hele wereld, die samen meer dan 5,5 miljoen coherente kilometers in gebruik hebben. RENATER (Frankrijk), CANARIE (Canada), Internet2 (VS) en JANET (VK) zijn voorbeelden van onderzoeks- en onderwijsinstellingen die gebruik maken van de systemen van Ciena.


Over Ciena

Ciena is dé netwerkspecialist. Wij werken over de hele wereld samen met onze klanten om de strategische mogelijkheden van netwerken te ontsluiten en de wijze waarop netwerken presteren te vergroten, om daarmee het concurrentievoordeel van onze klanten fundamenteel te veranderen. Met gerichte innovatie combineert Ciena de betrouwbaarheid en capaciteit van optische netwerken daarnaast met de flexibiliteit en kostenvoordelen van Ethernet, aangevuld door een uitgebreide software omgeving dat voor geautomatiseerde aansturing van het netwerk zorgt. Op onze website plaatsen wij regelmatig het laatste nieuws, financiële resultaten en andere belangrijke aankondigingen en informatie over Ciena. Breng voor meer informatie een bezoek aan www.ciena.com.

Over SURFnet
SURFnet is de organisatie die het nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerk (NREN) in Nederland beheert. SURFnet ontwikkelt en levert innovatieve oplossingen op het gebied van onderwijs en onderzoek, zoals een hybride netwerkinfrastructuur, trusted identity en een vooruitstrevend platform voor samenwerking. De diensten van SURFnet worden in Nederland gebruikt door meer dan een miljoen gebruikers binnen het hoger onderwijs en onderzoek. SURFnet is onderdeel van SURF, een overkoepelende organisatie voor hoger-onderwijs- en onderzoeksinstellingen die werken aan baanbrekende innovaties op IT-gebied. Ga voor meer informatie naar: www.surfnet.nl/en/.


 Opmerking voor Ciena-investeerders

Toekomstgerichte verklaringen. Dit persbericht bevat bepaalde toekomstgerichte verklaringen die zijn gebaseerd op huidige verwachtingen, voorspellingen en veronderstellingen waarmee een zekere mate van risico en onzekerheid is gemoeid. Deze verklaringen zijn gebaseerd op de informatie waarover Ciena op de desbetreffende datum beschikt. De daadwerkelijke resultaten van Ciena kunnen materieel afwijken van de vermelde of geïmpliceerde resultaten, tengevolge van de risico's en onzekerheden die met de activiteiten van het bedrijf kunnen worden geassocieerd, waaronder de risicofactoren die zijn geopenbaard in haar Form 10-K-rapport, door Ciena ingediend bij de Securities and Exchange Commission op 10 maart 2011. Toekomstgerichte verklaringen zijn onder andere verklaringen met betrekking tot de verwachtingen, veronderstellingen, intenties of strategieën van Ciena met betrekking tot de toekomst en kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van woorden als “anticiperen”, “veronderstellen”, “zou kunnen”, “schatten”, “verwachten”, “beogen”, “mogelijk”, “zouden”, “zal”, en “zou” of vergelijkbare formuleringen. Ciena verplicht zich op generlei wijze tot het bijwerken van de informatie in dit persbericht, hetzij als gevolg van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of anderszins.





Ingezonden persbericht