IBM


Record aantal buitenlandse investeringen in Nederland

Belang van Chinese bedrijven neemt snel toe

Amsterdam, 19 mei 2011 - Nederland heeft in 2010 een historisch record van 261 nieuwe buitenlandse investeringsprojecten aangetrokken. In totaal leveren de 261 projecten 4.800 nieuwe banen op. De meeste nieuwe bedrijven komen ook nu weer uit de Verenigde Staten, maar China positioneert zich nu reeds als de tweede belangrijkste investeerder in Nederland.Dit blijkt uit de voorlopige Nederlandse resultaten van het Global Location Trends rapport over buitenlandse investeringstrends, dat de consultancygroep van IBM jaarlijks publiceert.

Het record aan investeringsprojecten heeft niet geleid tot extra arbeidsplaatsen. Integendeel, het aantal nieuwe arbeidsplaatsen dat werd gecreëerd als gevolg van deze investeringen daalde zelfs van circa 6.200 in 2009 tot 4.800 in 2010. "Deze resultaten bevestigen enerzijds dat het stabiele Nederlandse vestigingsklimaat aantrekkelijk blijft voor buitenlandse investeerders, maar anderzijds ook dat Nederland de boot mist voor investeringen waarbij een redelijk aantal banen wordt gecreëerd", aldus Roel Spee van IBM, die de wereldwijde studie coördineert. "Het zijn in toenemende mate kleine, dienstverlenende vestigingen die Nederland aantrekt, en steeds minder productie of onderzoek & ontwikkeling, de bedrijfsfuncties die veel toegevoegde waarde opleveren."

Wat verder opvalt uit de studie is dat China in snel tempo bezig is een belangrijke investeerder te worden. Het land genereerde in 2010 23 nieuwe vestigingen in Nederland met 300 nieuwe arbeidsplaatsen. Daarmee is het nummer twee als investeringsland, na de Verenigde Staten dat met 82 vestigingen en bijna 2.000 arbeidsplaatsen opnieuw het belangrijkste investeringsland is.

In toenemende mate is het westen van Nederland de drijvende kracht achter de buitenlandse investeringen. Met name de Amsterdamse regio domineert met 124 projecten, op afstand gevolgd door Rotterdam (21) en Den Haag (20) en vervolgens de Brabantse steden. Met ruim 3.000 arbeidsplaatsen neemt het belang van West-Nederland toe (500 meer dan in 2009), terwijl de overige drie landsdelen elk een daling realiseerden.

Sectoraal zijn het vooral de de Informatie en Communicatietechnologie (17%), Zakelijke Dienstverlening (13%) en Logistiek (10%) die de meeste investeringen opleverden. "Elk van deze sectoren is in haar vestigingsplaatsgedrag sterk gericht op een lokatie dicht bij de klanten", zo zegt Roel Spee. "Ze verzorgen derhalve vooral de lokale markt. Industriële activiteiten die sterker op export gericht zijn en dus meer waarde toevoegen aan de nationale economie, kiezen steeds minder voor Nederland."

Welke positie Nederland dit jaar op de wereldranglijst inneemt, is nog niet bekend, aangezien de wereldwijde gegevens later dit jaar worden gepubliceerd. Vorig jaar steeg Nederland van de 32ste naar de 27ste plaats in de wereldwijde rangschikking op basis van gecreëerde arbeidsplaatsen.

Het Global Location Trends rapport dat IBM jaarlijks samenstelt, wordt gepubliceerd na de zomer.

Over het Global Location Trends rapport
Het Global Location Trends rapport wordt jaarlijks gepubliceerd door IBM Global Business Services. De onderzoeksresultaten zijn afkomstig van de Global Investment Locations Database (GILD), waarin alle aankondigen voor buitenlandse investeringsprojecten zijn opgeslagen. Deze database biedt klanten van IBM een helder overzicht van de beslissingen die bedrijven nemen om zich op een bepaalde locatie te vestigen.

Het rapport wordt voorbereid door Plant Location International (PLI), IBM´s wereldwijde Center of Excellence voor Global Location Strategies. PLI helpt bedrijven bij het zoeken naar geschikte vestigingslocaties, en overheden met het optimaliseren van het vestigingsklimaat voor bedrijven.

Voor meer informatie over IBM: www.ibm.com (US)

Voor meer informatie over PLI: www.ibm.com/gbs/pli (US)