Gemeente Franekeradeel

Aukje van der Ploeg- Westra: 102 jaar

Donderdag 19 mei jl. vierde mevrouw Aukje van der Ploeg-Westra haar 102e verjaardag!
Aukje werd op 19 mei 1909 geboren als jongste kind in het gezin van Klaas Westra en Hiltje Fokkema, aan het Vliet in Franeker. Haar vader was timmerman / molenmaker. Hij bouwde een boerderij aan de Harlingerweg en ging daar met zijn gezin wonen. Aukje bleef lang thuis wonen om haar ouders zoveel mogelijk te helpen, tot ze 2 juni 1931 trouwde met Joris van der Ploeg die boer werd in Schalsum.

Op de boerderij wist Aukje wel van aanpakken! Ook in haar gezin was het alle zeilen bijzetten want uit het huwelijk kwamen maar liefst 7 kinderen. Maar niets was Aukje teveel; ze was heel gastvrij en er waren er vaak logés.
In de oorlog namen ze evacués in huis, een gezin uit Arnhem. Nog tot jaren na de oorlog bleven ze elkaar zien.

Er kwamen maar liefst 26 kleinkinderen, die graag bij Pake en Beppe kwamen.
Tot 1987 bleven ze op de boerderij wonen, maar toen hun zoon Klaas trouwde gingen Aukje en Joris wonen in de Cammingastraat in Franeker. Er zijn inmiddels zelfs 36 achter-kleinkinderen.

In 1998 overleed haar man Joris. Na enige tijd verhuisde ze naar Saxenoord, waar ze met veel plezier woont en goed wordt verzorgd. Aukje is redelijk gezond en nog helder van geest, maar lichamelijk wordt het wat minder de laatste tijd. Gelukkig smaakt het eten het allemaal haar nog best!

Burgemeester Fred Veenstra kwam uiteraard de 102 jarige feliciteren op haar verjaardag!

foto: Joachim de Ruijter