Utrechtse Weerdpoort herrijst virtueel met Augmented Reality


Utrecht, 20110519 -- De Weerdpoort aan het begin van de Oudegracht in Utrecht is terug. De stadspoort werd halverwege de 19e eeuw afgebroken, maar is digitaal herrezen in 3D met behulp van Augmented Reality (toegevoegde realiteit). Wie met z'n smartphone of iPad ter plekke gaat kijken ziet de poort weer staan. Het is ook mogelijk om de 3D-poort thuis te bekijken door een 'marker' uit te printen (gebaseerd op de plattegrond) en die voor een webcam te houden.

De virtuele Weerdpoort is gemaakt in het kader van het 'weblab' van ab-c media, door stagiare Ilonka van Houwelingen. Zij doet een afstudeerstage over het gebruik van Augmented Reality om verdwenen gebouwen op locatie weer zichtbaar te maken,  vanuit de opleiding Digitale Communicatie aan de Hogeschool Utrecht. Eerder al maakte zij het mogelijk om op het Domplein in Utrecht rond te kijken in het verdwenen middenschip van de Domkerk en in het Romeinse castellum.

ab-c media (gevestigd aan de Oudegracht 4, vlak bij de plek van de Weerdpoort) maakt websites en mobiele toepassingen voor musea, archieven en monumenten. Het 'weblab' is een weblog over experimenten met erfgoed: innovatieve technieken om erfgoedcollecties digitaal te ontsluiten, presenteren en verrijken, zoals Augmented Reality en geo-toepassingen.

Wie de 3D-Weerdpoort zelf wil uitproberen of een demo-filmpje wil bekijken kan terecht op: http://weblab.ab-c.nl





ab-c media