Overheidsinjectie van 6 miljard euro blijkt rekenfout


BREDA, 20110519 -- In oktober heeft de overheid het btw-tarief op verbouwingen tijdelijk van 19 naar 6 procent verlaagd. De bouwsector in Nederland is sceptisch over de forse impuls die de media heeft voorspiegeld. Zes miljard stimulering is het bedrag gecommuniceerd in diverse media. Uit onderzoek van www.wonend.nl blijkt echter dat de 6 miljard gebaseerd is op een foutieve aanname.

Op deze manier werd naar de mening van Wonend.nl een te rooskleurig beeld geschetst, een beeld dat onvoldoende kritisch is bekeken en zeker in combinatie met de korte looptijd van de regeling zorgt voor kritiek vanuit de bouwbedrijven en aannemersorganisaties. 

Wonend.nl komt namelijk tot heel andere cijfers bij het narekenen van deze stimuleringsmaatregel. Het verschil tussen 19% en 6% is 13%. De overheid heeft maximaal 200 miljoen beschikbaar gesteld om de verlaging te compenseren. Volgens een berekening van Bouwend Nederland is 13% grofweg 1/8 van 100%. 200 miljoen vanuit de overheid x 8 (100% )= 1.6 miljard aan omzetstijging arbeid. Ervan uitgaande dat de factor arbeid de helft bedraagt van de totale bouwkosten zou de totale omzetstijging maximaal 3.2 miljard zijn. Maar liefst een verschil van 2.8 miljard. Wonend.nl erkent dat de regeling de woningmarkt op korte termijn stimuleert. Echter, zij verbaasd zich over de wijze waarop de 6 miljard is gecommuniceerd en een verkeerd beeld schetst bij zowel bouwsector als consument.

Dit persbericht is onderdeel van een breder onderzoek naar de effecten van de maatregel op aannemersbedrijven in Nederland door www.wonend.nl

Wonend.nl