Ingezonden persbericht


http://knmg.artsennet.nl/Agenda/Agenda-item-algemeen/Debatavond-Het-zelfgekozen-levenseinde-wat-doet-de-dokter.htm

Debatavond "Het zelfgekozen levenseinde: wat doet de dokter?

startdatum19 mei 2011
einddatum19 mei 2011
tijd19.00 - 22.00 uur
locatieOLVG, Amsterdam
onderwerpDebatavond "Het zelfgekozen levenseinde: wat doet de dokter? accreditatie statusAccreditatie aangevraagd

Wanneer door een ongeneeslijke ziekte de dood zich aankondigt en wanneer de patiënt ondraaglijk en uitzichtloos lijdt kan euthanasie worden verleend. Nederlandse artsen ontwikkelden een praktijk op dit gebied, wet- en regelgeving is er gekomen en in KNMG- verband zijn gedragsregels vastgesteld. Echter daarmee is het maatschappelijk debat over het zelfgekozen levenseinde niet tot stilstand gekomen, integendeel. Patiënten met een psychiatrische ziekte of beginnende dementie vroegen om euthanasie, terwijl de dood zich bij hen niet onmiddellijk aankondigde. Vorig jaar was er het burgerinitiatief 'Uit vrije wil', dat aandacht vroeg voor de mogelijkheid tot levensbeëindiging zonder dat er sprake was van een medische aandoening. En zeer recent deed de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie) van zich spreken met haar plan om te komen tot een levenseinde kliniek. In het maatschappelijk debat moeten wij - als artsen - telkens weer onze positie bepalen. In november 2010 bracht de KNMG daarom een concept rapport uit: 'De rol van de arts bij het zelfgekozen levenseinde'.

Programma:
19.00 uur
Ontvangst

19.30 uur
Eric van Wijlick, beleidsadviseur KNMG en mede-opsteller van het rapport 'De rol vande arts bij het zelfgekozen levenseinde" zal ingaan op het concept KNMG standpunt en op de ruimte en beperkingen die de wet ons biedt respectievelijk oplegt. Boudewijn Chabot, psychiater n.o., onderzoeker en expert op het gebied van een waardig levenseinde zal ingaan op de vraag hoe wij als artsen moeten handelen als de patiënt onze hulp inroept bij het beëndigen van het leven.

20.40 uur
Pauze

21.00 uur
Debat
SCEN-artsen uit Amsterdam en Almere reageren als eerste vanuit hun dagelijkse expertise. Daarna Discussie met de aanwezigen. o.l.v. Gert van Dijk, ethicus en beleidsmedewerker KNMG.

22.00 uur
Afsluiting

Aanmelden:
via e-mail: knmg@1stelijnamsterdam.nl o.v.v. naam, voorletters, beroepsgroep, BIGnummer

Informatie:
www.knmg.nl/amsterdam

Locatie:
Auditorium OLVG
Oosterpark 9
Amsterdam