Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Groningen, 12 mei 2011

UITREIKING GRONINGER PERSPRIJS - NOORDELIJKE NIEUWSMAKERS EN NIEUWSJAGERS

Ieder jaar reikt Het Genootschap Groninger Persprijs de gelijknamige prijs uit aan Groningens beste journalist. Het Groninger Forum nodigt het complete noordelijke journaille en geĂŻnteresseerde nieuwsconsumenten uit om hierbij aanwezig te zijn. Het levert een programma op vol nieuws en achtergronden, feiten en meningen.

Op 19 mei is de vierde editie van de Groninger-persprijsuitreiking. Deze avond dient het Groninger Forum een onderhoudend programma op. Er is een discussie tussen drie journalisten van naam over mores in de politieke verslaggeverij: Peter Middendorp (de Volkskrant), Kustaw Bessems (DePers) en Johan de Veer (Dagblad van het Noorden). Varkensboerin Annechien ten Have uit Beerta - de "Cruyff" van de boeren; ze won onlangs de Agrarische persprijs - blikt terug op de belangrijkste mediamomenten van het afgelopen jaar. Profwielrenster en journalist Marijn de Vries spreekt over sportjournalistiek en vrouwensport. Gastvrouw van de bijeenkomst is Marijke Roskam.

Vier nominaties voor de Groninger Persprijs 2011

Het Genootschap Groninger Persprijs heeft vier journalistieke producties genomineerd voor de Groninger Persprijs van 2011, die op donderdagavond 19 mei zal worden uitgereikt.

De nominaties voor de prijs, die eerder werd gewonnen door Herman Sandman (2008), Reyer Boxem (2009) en Rob Zijlstra (2010), kwamen dit jaar voor het eerst tot stand op basis van door de Groninger media geselecteerde inzendingen. In totaal dongen achttien producties mee van merendeels hoge kwaliteit. Daaruit heeft het Genootschap de volgende vier genomineerd:


* 'En altijd weer dei oorlog', zanger Eppe Bodde op zoek naar het verdriet van z'n moeder, een radiodocumentaire van Wiebe Klijnstra (RTV Noord)


* 'Aan de Langeleegte, BV Veendam in het seizoen 2009-2010', een in eigen beheer uitgegeven fotoboek van Dagblad van het Noorden-fotograaf Kees van de Veen


* 'De Schipholbrand, reconstructie van een trauma' door Willem de Haan en Bart Zuidervaart, verschenen bij uitgeverijVeen


* 'Een uur chaos; kroniek van een brand' door Diane Romashuk, Ana van Es, Peter Keizer en Jan Blaauw (UK, Universiteitskrant Groningen) Het Genootschap reikt op dezelfde avond ook de jaarlijkse prijs voor jong Gronings journalistiek talent uit. De Groninger Persprijs wordt ondersteund door RTV Noord en de NDC mediagroep.

Donderdag 19 mei 2011, 20.00 uur - 22.00 uur

ForumImages, Hereplein 73, 9711 GD Groningen (NB: Locatie is gewijzigd)

Gratis entree, maar kom op tijd want vol = vol

Meer informatie op www.groningerforum.nl
Groninger Forum

Het Groninger Forum wordt een ontmoetingsplaats en dynamisch centrum voor informatie, cultuur, actualiteit en geschiedenis. Het is een centrum van verdieping, educatie, ontspanning, debat en reflectie voor iedereen. Voordat het nieuwe gebouw van het Groninger Forum aan de oostkant van de Grote Markt in Groningen is gerealiseerd (naar verwachting zal dat in 2016 zijn), worden al spraakmakende projecten georganiseerd waarin partijen van binnen en buiten het Groninger Forum participeren. Meer informatie over het Groninger Forum is te vinden op www.groningerforum.nl.

Sinds september 2010 huist de programmering van het Groninger Forum samen met filmtheater Images in ForumImages aan het Hereplein in Groningen. www.forumimages.nl